„България има много жени, които са уважавани в света и са талантливи. Кого ще излъчи страната обаче е нейно суверенно решение. Моля се да не проиграем шанса си – ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем възможността на други, а да я запазим за страните от този регион. Уважаваме комисаря Георгиева, делегиран от България, тя извоюва голямо уважение за себе си и за България, с радост бихме я подкрепили. Но кого ще излъчи България, е въпрос на българското правителство. Възможността за Централна Европа е в ръцете на България”.

Така унгарският премиер Виктор Орбан отговори на въпрос за надпреварата за ООН и казуса с официалната номинация от страна на България на Ирина Бокова и версията за издигане на еврокомисаря Кристалина Георгиева - не само от България, но и от други страни. Той е в България по покана на премиера Бойко Борисов само два дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава.

Борисов и Орбан инспектираха и сухопътната, и морската ни граница. Снимки Министерски съвет.

България ще поиска 160 млн. евро от Европейския съюз за справяне с бежанската криза. Това ще се случи по време на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от ЕС в Братислава в петък. Това обяви премиерът Бойко Борисов, съобщи правителственият пресцентър, докато заедно с Орбан инспектират сухопътната ни граница при ГКПП „Лесово".

Бойко Борисов и Виктор Орбан в хеликоптер. 

Вишеградската четворка ще даде заедно подкрепата си за България, увери от своя страната унгарският министър-председател. Според него, страната ни пази добре границите си и „няма следи от наивност". Орбан, който е сред най-яростните критици на европейската политика по отношение на мигрантите, добави:

„Без европейски приказки, границата се пази добре. Най-големият проблем на Европа е наивността по отношение на мигрантите. Затова и в Европа към момента има над 1 млн. нелегални мигранти".

„Всички трябва да разберат, че бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим. Затова успешната защита на България е в наш общ интерес”, каза още Орбан.

 

На свой ред Борисов обясни:

„Трябва да е ясно, че тези граници са общи и общ е интересът да бъдат решавани проблемите на граничните държави. Като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за наш дълг, сме го правили сами. Имали сме огромни затруднения, но сме изпълнявали дълга си. Бюджетът ни, обаче, не може да издържа на този натиск и затова подчертах неколкократно, че не искам да чувам само да се говори за солидарност с България. На срещата в Братислава ще настоявам за охраната да се отпуснат незабавно 160 млн. евро. От нашата страна на границата се веят българският и европейският флаг. Време е всеки от тях да си заслужи мястото”, подчерта Борисов.

Орбан гарантира подкрепата на Унгария за това искане:

"Аргументът ми е много прост – ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в ЕС, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на България, която е в ЕС”.

Борисов също поговори за отношенията с Турция и обяви, че българските и турските власти работят в много добри дипломатически отношения.

„Турция разбра сама, че поставянето на ултиматуми на ЕС не е полза за никого".

Премиерът добави пред унгарския си колега, че не искал да чува как "ЕС помага на България", а че "България има нужда от тези пари".