Премиерът на Унгария и един от най-сериозните критици на европейската политика за справяне с бежанския поток Виктор Орбан ще пристигне в София по покана на българския си колега Бойко Борисов точно преди европейската среща в Братислава. На неформалния Европейски съвет на 16 септември ще се обсъждат именно европейският подход за решаване на миграционната криза, както и отношенията ЕС - Турция. Това съобщиха късно снощи от правителствената пресслужба. 

Орбан ще е в България на 13 и 14 септември, той и Борисов ще посетят и българо-турската граница, става ясно от съобщението. По телефона снощи двамата са обсъдили и са се обединили около тезата, че в словашката столица трябва да се проведат дискусии за състоянието на ЕС на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна. Борисов потвърди тезата си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигранстката вълна и адекватна защита на външните европейски граници. 

В телефонен разговор с германция канцлер Ангела Меркел е обсъдена подготовката на срещата в Братислава. Това бе в основата на разговорите на Борисов в Берлин по време на последното му посещение, случило се ден след срещите му с президента на Турция Реджеп Ердоган и министър-председателя на южната ни съседка Бинали Йълдъръм.

"ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си и всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти", е подчертал по време на разговора си с Меркел снощи Бойко Борисов. 

Става дума за преговорите за влизане в сима на споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на мигранти, финансова помощ за Турция и облекчение на визовия режим за турски граждани в ЕС. Анкара настоява документът да започне да се изпълнява от октомври, докато Европейската комисия към момента все още твърди, че Турция не изпълнява част от ангажиментите си за реализация на споразумението.

Мигрантската криза бе основен акцент и в разговора на министър-председателя Бойко Борисов със сръбския му колега Александър Вучич, проведен също снощи. Двамата са били единодушни за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави. По време на разговора Борисов и Вучич са обсъдили и възможностите за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и изграждането на интерконекторната връзка между Сърбия и България, съобщиха още от пресцентъра на Министерския съвет.