Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обещава подкрепата си за осигуряване на повече помощ от ЕС за охрана на българските граници на срещата на върха на съюза в Братислава на 16 септември.

Ангажиментът е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов, съобщава "Фокус". Вижте пълния текст:

Драги г-н Борисов, скъпи Бойко, скъпи приятелю,

Европейската комисия е напълно отдадена в работата си с всички страни членки на ЕС , за да се изготви координиран европейски отговор на бежанската криза, основан върху общо доверие, солидарност и отговорност. Комисията разбира специфичните притеснения на България, че ефективното управление на общата външна граница на ЕС трябва да заслужи общ отговор. 

Приемането и пълното прилагане на регулацията, създаваща Европейската гранична и брегова охрана, както и бързото оп рационализиране на новите задачи на агенцията през есента, ще положи на силна основа подкрепата на страните членки.

Разбира се важно е, че в оставащите седмици преди стартирането на Европейската гранична и брегова охрана, трябва да поддържаме и засилим подкрепата към страните членки под най-голям натиск, използвайки широкия спектър от дейности по подкрепа според съществуващите правила на Фронтекс. Прилагането на споразумението между Турция и ЕС от 18 март 2016 г. бе успешно за намаляването на мигрантите от Турция към ЕС, но ситуацията остава крехко . Важно е по време на този период да не се появяват нови маршрути. 

Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура
След контактите между българския вътрешен министър и европейския комисар Димитрис Аврамопулос в края на юли, Фронтекс се съгласи за засили работата си в България в подкрепа на граничното наблюдение, засилването на граничните пунктове и инструктажа. След това, по молба на България на 29 юли 2016 г. за допълнителна подкрепа Фронтекс увеличи подкрепата си за граничното наблюдение в България, като в момента е разположил 173 свои чиновници на границата с Турция и Сърбия , както и е предоставил техническо оборудване. Въпреки това трябва да се направи повече и допълнителната подкрепа не достига за това, което е определено за нужно от Фронтекс, включително и предоставянето на допълнителна техническа подкрепа за българските власти. Все още не достигат 53 патрулни автомобила, предвидени да подкрепят операцията на Фронтекс в България. ЕК приема всяка възможност да засили императива за страните членки да се отзоват на призива на Фронтекс за предоставянето на повече оборудване. Затова и възнамерявам да повдигна въпроса отново с колегите си по време на срещата на високо равнище в Братислава по-късно тази седмица.

Добре знам, че нашите чиновници в момента обсъждат как България може да се възползва по-добре от Фонд „Вътрешна сигурност“ и от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" на ЕС, за да ви подкрепи в бъдеще. В момента текат дискусиите по разпознаването на нуждите за допълнителна спеша помощ и ние възнамеряваме да получим формалното приложение бързо. В допълнение планът за общата извънредна ситуация може да се измени колкото е необходимо и да бъде задействан веднага, след като ситуацията изиска това. В този контекст аз помолих съответните чиновници от ЕК да заминат за България в следващите дни, за да обсъдят въпроса по-нататък.

Скъпи Бойко, сигурността на външните граници на ЕС е важна за мен. Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия. Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България".

Очаквам по-нататък да обсъдим тези въпроси с Вас на 16 септември в Братислава и да използваме тази среща като добър повод да подчертаем важността да забързаме съвместната помощ за засилването на защитата на външните граници на България.

Искрено ваш, Жан-Клод Юнкер.