За закриване на трите софийски центъра за настаняване на бежанци (нелегални имигранти) - в кв. „Овча Купел“, „Военна рампа“ и „Враждебна, настоява ВМРО в писмо до Министерския съвет и до вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това съобщиха от пресцентъра на партията, която е част от Патриотичния фронт.

Писмото е изпратено от столичния общински съветник Карлос Контрера, който настоява и за незабавна проверка на всички т.нар. външни адреси, които са декларирали чакащите статут.

Апелира се обаче за отваряне на нов център от закрит тип за постоянно задържане на нелегалните мигранти, където те да пребивават до момента на екстрадирането/реадмисията им. Охраната на досегашните центрове пък да бъде възложена изцяло на звено към МВР (а не като досега на частни охранителни фирми, б.р.), предлага Контрера.

Само преди дни Министерският съвет промени Устройствения правилник на Държавната агенциа за бежанците, което означава преобразуване на центровете от открит в закрит тип и ги направи нещо като полузатвори.

Първа точка от предложенията му звучи така:
Закриване и на трите центъра за настаняване на нелегални имигранти на територията на Столична община. Наличието на тези центрове в рамките на столицата води до непрекъснато увеличаване на потока от нелегални имигранти към града, облагодетелства трафикантите на хора, които набират „клиенти“ лесно и безпрепятствено.

... От което може да се съди, че под "закриване" той има предвид изобщо да ги няма, а не да функционират като закрит тип учреждения (с КПП и строг пропускателен режим, б.р.) От друга страна Контрера заявява, че е доволен от функционирането на "закрития" лагер в Бусманци:

Авторът е и против сегашната практика при задържането незаконните пребиваващи да се вкарват в арестите на районните:

Арестите се запълват с нелегални имигранти, разнасят се паразити и зарази, а все пак РУП са административни сгради, където се извършват комплекс от дейности и работа с граждани.

Предлага се също за нуждите на МВР при транспортирането на мигрантите да бъдат закупени лекотоварни автомобили и автобуси.

В писмото Контрера настоява и за създаване на програма за ваксинация на служителите МВР срещу опасни заразни и инфекциозни заболявания, предвид факта, че работят с "контингент, който идва от рискови райони и не е обслужван по утвърдените за нашата държава здравни стандарти".

Съветникът от ВМРО завършва:

За ограничаване на настиска от нелегални имигранти върху столицата е необходимо всички тези лица да бъдат събрани от улиците и затворени в лагери със строг пропускателен режим. В противен случай вълната от престъпления предстои, а служителите на МВР не биха могли да се справят с нея без ясната и еднозначна подкрепа на държавното управление и без реализиране на описаните по-горе мерки.

Също днес и от Харманли бе изпратена декларация "от гражданите на град Харманли и местните организации на Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) и „Атака“, подкрепени от БСП" до правителството, МВР, областния управител, кмета и политиците.

В нея се казва, че ситуацията с приемния център за бежанци в града не се подобрява след протеста на 4 септември и че той продължава да е "заплаха за сигурността, здравето и живота на жителите".

Оттам ясно обявяват, че под закриване на центъра имат предвид - той да се преобразува изцяло в затворен тип.

Първият учебен ден наближава, ние сме загрижени за безопасността на нашите деца. Не искаме градът ни, който е на 506 години, да се превърне в бунище - от хора, които нямат нищо общо с нашите традиции и морал.

От там заплашват с протестни действия.