Жители на Харманли протестираха отново срещу бежанския център в града. Демонстранцията започна с искане центърът да стане от затворен тип, но в края ѝ се стигна до настояване за неговото премахване. Протестът беше организиран, след като преди седмица имаше масов бой с участието на 800 имигранти, съобщава БНР.

"Въобще не ги искаме в града си или най-малко да ги затворят и да не ги пускат из града" - коментира жител на Харманли пред националното радио.

Протестът е организиран от ВМРО, "Атака", НФСБ и в последния момент беше подкрепен от БСП. Организаторите, въпреки това твърдят, че той не е политически, а мирен, граждански. 

На него евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки призова да бъдат премахнати всички бежански центрове в страната.

"Това се иска – закриване на лагерите. Нямаме интерес като общество от наличието на лагери на наша територия, защото те ни носят само несигурност, само заплаха, само сблъсъци, само проблеми", призова Джамбазки в позната стилистика.

„Пришълците вън", „Харманли, събуди се!", скандираха участниците в шествието.

Специални части с каски и предпазни щитове бяха разположени пред вратите на бежанския център. До сблъсъци не се стигна, съобщи"Дарик".

Кметът на Харманли Мария Киркова заявява, че подкрепя протеста. 

"Премиерът Борисов днес е казал, че всичко възможно ще се направи в Харманли, за да бъде така, както трябва да бъде и хората да бъдат спокойни", цитира тя министър-председателят.

Според нея протестът е минал спокойно. В това в бежанския център е имало спортен полуден. "Обитателите в бежанския център останаха в пределите му, като за тях беше организиран спортен полуден", обясни Киркова.

Конкретният повод за организирането на протеста беше масовият бой с участието на мигранти от центъра. Според Анна Андреева от Държавната агенция за бежанците става дума за случаен инцидент.

"Не бих искала въобще да припомням този инцидент, защото той е случаен инцидент, който беше прекалено много раздухан. В последните години нямаме регистрирани криминални прояви от хора, търсещи закрила по отношение на българските граждани", казва тя.