Ръководството на "Гранична полиция" ще бъде уволнено заради скандалната поръчка за превоз на мигранти, възложена на обвинен за нелегален трафик на хора. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който е на посещение в Троянския манастир.

Освен срам друго не мога да кажа, обяви премиерът.

 

 

Става въпрос за абсурдна обществена поръчка - договор от МВР за наемане на автобус за превоз на мигранти на стойност близо 200 000 лв. за срок от 1 г. Григор Тошков Григоров (34 г.) от Сливница е участвал в обществената поръчка чрез фирмата си "Еделвайс 0707" и я спечелил, писаха медии през уикенда.

През 2015 г. той изпълнявал същата дейност, но договорът му с "Гранична" изтекъл през декември. Кандидатствал отново, но докато чакал приключване на процедурите, решил да заработи някой лев с нелегални курсове на мигранти.

В края на юни полиция спряла за проверка туристически автобус със софийска регистрация. В него са открити 65 чужди граждани без документи, сред тях и деца. Зад волана бил самият Григор, който е задържан. Повдигнато му е обвинение по чл. 281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата.

С подписа на Антонио Ангелов на 8 август 2016-а, фирма "Еделвайс 0707" печели обществена поръчка за договор за наем на автобуса за 195 580 лв. без ДДС.

На целия скандал от МВР вчера отговориха със следното съобщение:

По разпореждане на ръководството на МВР започва обстойна проверка и преглед на процедурата по сключен договор за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната. 

Само след около час от ОДМВР-Бургас се похвалиха с резултати: 40 мигранти и двама трафиканти са задържани на изхода на града в посока София. В групата от мигранти има мъже, жени и деца. Те са превозвани с два луксозни джипа - „Мерцедес ML” и „БМВ Х5”, а двамата водачи са задържани.

Антонио Ангелов

В ранния следобед от вътрешното ведомство очаквано съобщиха, че министър Румяна Бъчварова е приела оставките на гл. комисар Антонио Ангелов и на ст. комисар Йотко Андреев - той е ръководил процедурата по ЗОП и е сключил договора за наемане на злополучния автобус.