Не минава седмица без чуждестранните медии да бият камбаната за мултимилионни сделки с бляскави имоти и ВИП-знаменитости. Седмичната хроника на Клуб Z е замислена да започва с новините по света и да завършва с нещо свежо у нас – ту проект за небостъргач, ту нов гигантски комплекс. Но тази седмица е различна.

За първи път имотният пазар в България е по-интересен от задграничния. Бизнес герои на седмицата са трима старозагорски младежи, спечелили търг за един от най-ценните държавни активи – Дипломатическия клуб „Бояна”. За сумата от 8 500 000 лв. Без ДДС.

С тая продажба у историята ке влезем

Младите и красиви предприемачи са се насочили към уеб дизайн и реклама, но фирмата им е сравнително нова, без история, с мижави приходи и активи. И въпросите в обществото заваляха – откъде са им парите, не трябва ли данъчните да ги проверят, кой стои зад тях. Пардон!

По-точният въпрос е #КОЙ стои зад тях. Защото източниците на Клуб Z са категорични, че постановката е дирижирана от Делян Пеевски, а младежите са нищо повече от кукли на конци. Депутатът от ДПС е решил без излишна показност да прибави поредна перла към портфолиото си, включващо цигарени заводи, строителни компании, лафки, мандри, предприятия за бутилиране на вода, офис сгради, вестници, сайтове и печатници.

За отбелязване е, че в медиите, свързани с Пеевски, не излезе дори ред за търга. Нито предварителна информация, нито резултатите след конкурса, който си беше състезание с една каляска и три млади коня.

7 дка златна земя

Да се върнем на престижния имот. Уникалното при него е огромния прилежащ терен от над 7 дка. Само земята на клуба се оценява на 3-4 млн. лв.

В полите на Витоша именията с по-голям площ се броят на пръстите на едната ръка. Случайни хора в района не живеят - наблизо са президентската „Вила Калина”, гигантският палат на забягналия в Сърбия банкер Цветан Василев, именията на петролни магнати и т.н.

Пожелаваме на купувачите успешно приключване на сделката и дано скоро да обяснят на пресконференция за „амбициозните си планове”, за да затворят устата на скептиците – най-голямата партия по нашите ширини.

Конюшни, маратонки и 13-годишен батак

Като стана въпрос за коне и каляски, да припомним другата прясна сделка от категория "Свръхтежка" - с т. нар. царски конюшни на бул. „Дондуков” и „Васил Левски”, на 250 м от храм-паметника „Св. Ал. Невски”.

От левицата дойде информацията, че областният управител на София Веселин Пенев е продал трите терена под старите сгради (близо 7,5 дка) за 658 870 лв. без ДДС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се намръщи, че квадратният метър излизал по 90 лв., колкото „чифт маратонки”, и нарече управляващата коалиция „сдружение за кражби и продажби”.

Не е толкова просто - батакът с въпросните „конюшни” се дължи на действията и бездействията на няколко правителства от 2003 г. досега. БСП също дължи обяснения на обществото защо през 2005 г. с подписа на техния регионален министър Асен Гагаузов част от сградите са заменени и са станали частна собственост.

Иначе е изумително как 13 години държавата не може да оправи проблема със собственоста, а само ден след разгласяване на сделката се образуваха светкавични проверки от инспекторати и прокуратура. Че падна и главата на Веселин Пенев, нищо че часове по-рано губернаторът на столицата се кълнеше, че всичко било законно.

Ще излезе май нищо гнило от цялата дандания...

Майкъл Фелпс загуби. От къща в Балтимор

Топновината на презокеанския пазар за имоти е свързана със съвременния Херкулес в плувния басейн - Майкъл Фелпс, който има повече златни олимпийски медали (23), отколкото България е спечелила от игрите в Барселона през 1992 г. насам (15).

Американецът продаде градска къща в Балтимор за 960 000 долара, след като платил за нея 1 030 000 долара през 2012 г. (бел. ред. – смешни суми за мащабите на софийския кв. „Бояна”). С леко злорадство щатските медии пресмятат, че Фелпс е претърпял загуба от 70 000 долара за имота с площ 483 кв. м (3 спални+2 бани). И то без да се броят таксите по сделките, брокерските комисиони, разходите по преместването и подобренията, платените данъци за периода.

Къщата на Фелпс е тип "лофт" - с високи над 4 м тавани.

А само допреди месец същите издания в САЩ ласкаеха «Куршума от Балтимор» как бил най-успешния спортист за всички времена, задминавайки дори древногръцкия бегач Леонидас от остров Родос!!!

Много пари при много пари отиват

Американският магнат Дейвид Гефън обаче не смята да губи от имотни препродажби. Основателят на продуцентските компании "Гефън рекърдс" и "Дриймуъркс" (със Стивън Спилбърг и Джефри Катценбърг) обяви за продан шикозен апартамент в Ню Йорк с гледка "за чудо и приказ" към Сентръл парк.

Който иска да си глези очите от артхола на Гефън, ще трябва да извади 27 млн. долара. Дори и началната цена да падне леко в преговорите, един от най-успешните бизнесмени в развлекателната индустрия на САЩ ще закове повече от добра печалба. Апартаментът е придобит през февруари 2010 г. за 14,17 млн. долара.

Гледка за 27 млн. долара от имота на Дейвид Гефън.

Сега разбрахте ли защо Гефън е натрупал състояние от 6,6 млрд. долара. С плуване тая работа не става, трябва и акъл!

П.П. - приятели се шегуват, че тези дни най-известните клубове в страната са два: Дипломатическият и Клуб Z, който първи разкри подробностите около търга. Истината е, че нямаме нищо против младите и успешни бизнесмени. Разкриваме фактите, тъй като искаме да сме част от Клуб „Свободна България” – със знаещи, можещи и успели хора. Където всички спазват правилата.