Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес за европейска солидарност с България пред опасността от миграционна вълна от съседна Турция. Защитата на българската граница да бъде в дневния ред на срещата на върха на Европейския съюз в Братислава идния петък, поиска той.

"За мене е ясно, че първият ни приоритет трябва да бъде да осигурим външните ни граници", подчерта Туск преди среща с шведския премиер Стефан Льофвен в Стокхолм. "Това е също необходимото предусловие за обща европейски политика по убежището. В Братислава бих желал да видя критичен брой държави-членки, изпращаши граничари и оборудване, за да помогнат на България да пази границата си с Турция".

Срещата във формат 27 държавни и правителствени ръководители, без Великобритания, е посветена на бъдещето на ЕС след напускането на Обединеното кралство, което неговите избиратели пожелаха на референдум през юни.

Туск каза, че в предварителните му разговори с националните лидери неконтролираната нелегална миграция, тероризмът и страхът от глобализацията се очертали като трите главни кризи, които подкопават доверието в ЕС.

Той заяви, че целта на срещата ще бъде европейците да си "върнат политическия контрол върху общото си бъдеще", като за целта първо поставят диагнозите на слабостите на ЕС.

Българския се опасява от приток на нелегални мигранти от Турция. Властите в Анкара поставят задъргжането на над 3-те милиона бежанци на своя територия от това ЕС да разреши на турците безвизови пътувания и да ускори присъединителните преговори със страната. ЕС посочва, че за целта Турция трябва да изпълни задължителните условия, които се отнасят до всички държави-кандидатки.