Незаетите места в секционните комисии в чужбина ще се качват на страницата на ЦИК и ще могат да бъдат попълвани от българската диаспора в отделните държави. Това обясни пред Клуб Z говорителят на ЦИК Алескандър Андреев. Той уточни, че това е едно от измененията в Изборния кодекс. Предложенията за попълване на състава на секционните комисии ще се правят до ЦИК чрез МВнР.

Досега на всички избори има проблеми с попълването на местата в секционните комисии в чужбина. Те възникват най-вече заради това, че всяка партия, която изпрати свой представител, трябва да поеме разходите по пребиваването му там.

Андреев каза още, че решението на ЦИК за начина на образуване на секции в чужбина вече е прието. Той отказа да коментира твърденията на българи в чужбина, че новият ред за гласуване затруднява упражняването на правото им на глас.

"Има разлика в режима заради промените в Изборния кодекс", призна говорителят.

Той обясни, че отпадат т.нар. автоматични секции. Според стария ред на места, в които през последните 5 години са гласували над 100 избиратели, секциите се откриваха автоматично.

Извън дипломатическите и консулските представителства вече ще се откриват секции при наличие на не по-малко от 60 заявления. А общият брой на секциите в една държава не може да надвишава 35. Досега над 35 секции е имало в САЩ, Испания, Англия, Турция - страни, в които българските общности са големи, каза Андреев.

ЦИК вече е приела образец за заявления за откриване на секции в чужбина. Той ще важи и за президентските избори, и за референдума. Заявленията ще могат да бъдат подавани и по електронен път.

"Изборният кодекс и ЦИК създават всички възможности всеки български гражданин да упражни право на глас. Дали ще намалее броя на гласувалите в чужбина не бих могъл да коментирам. Предпоставките са създадени за да могат българските граждани да гласуват нормално", обобщи Андреев.