Четирима български граждани са били доказано подслушвани или проследявани неправомерно от службите ни за сигурност в първите шест месеца на 2016 г. и са били уведомени за действията, както изисква законът. Данните са публикувани от Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства - независимия орган, който следи дали МВР, прокуратурата и спецслужбите не злоупотребяват с правото си да използват различни видове СРС при разследвания, дали службите, които прилагат СРС си спазват задълженията и дали няма нарушения при издаване на разрешения от районните съдилища.

Пълният доклад на инспекторите е бил предаден в Народното събрание, но тексът е конфиденциален. В страницата на ресорната комисия в Народното събрание докладът не е публикуван.

Със сигурност един от незаконно подслушваните и уведомени за това от Бюрото е следователят Бойко Атанасов, който сам съобщи за писмото, удостоверяващо това през май т.г.

Тогава главният прокурор Сотир Цацаров заяви категорично, че такова подслушване в неговия мандат не е имало и заяви, че ще провери случая, ако получи сигнал от председателя на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков.

От данните става ясно, че за първото полугодие са направени 205 проверки за начина на искане и прилагане на СРС. Специалният (и краен по закон, б.р.) метод за разследване включва не само подслушвавето на телефони, а и проследяване, контролирани пратки и т.н. От всички проверки 140 са били комплексни. По получени сигнали от граждани или сазосезиране на Бюрото, в това число и по преписки, започнали през миналата година, но все още неприключили, проверките са били 62. 

Граждани са се обърнали към Бюрото по СРС с оплаквания и сигнали за първите шест месеца от годината точно 41 пъти. По 30 от случаите работата е приключена, а по останалите 11 все още се работи.

Бюрото за контрол на СРС е пратило и 10 уведомления, с които алармира институциите за неправомерно използване и прилагане на СРС или нарушения пи съхраняване и унищожаване на придобита информация. Главният прокурор е получил 5 предупреждения за свои подопечни, министърът на вътрешните работи - 3, председателят на ДАНС - 2. Случаите, в които органи на съдебната власт са издали разрешение за послушване или проследяване на хора, неспазвайки правилата по Закона за СРС, са общо 9 и за тях са уведомени министърът на правосъдието или Висшия съдебен съвет, става ясно още от статистиката.

В последните години най-шумният скандал с неправомерно разрешаване на използване на СРС бе с бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, която бе "хваната", че е подписала 4 незаконни искания за удължаване на подслушване или проследяване на граждани по т.нар. афера "Червеи".

.

Янева получи и обвинение от прокуратурата заради случая през 2015 г. През януари тази година тя получи 1 година условна присъда по обвиненията, но делото продължава на втора инстанция.