Рамзан Кадиров, мускулестият, брадат президент на Чечня, заема мачо пози онлайн. Той насочва пушки, заплашва политическите си опоненти и тъпче правителството в близо 8000 постове, които го направиха най-силният политик на инстаграм.

Г-н Кадиров, васал на руския президент Владимир Путин, понякога разкрива и нежната си страна – гали котета, целува кон, моли се. Той отговаря на въпроси и оплаквания на своите близо 1,9 млн. последователи.

„Нашият лидер знае, че ключът към развиване на региона е постоянното общуване с хората“, казва чеченският министър на информацията Джамбулат Умаров. „Така той е наясно с техните проблеми и тревоги.“

В Чечня постоянният поток от обаятелни, грубиянски и заплашителни постове на г-н Кадиров и последователите му служи като средство за политически контрол, предупреждение към онези, които мислят да се отклонят от партийната линия и пример как социалните мрежи може да се едновременно средство за потисничество, както и за освобождение.

В един от постовете си той публикува видео, в което стреля, а монтиран като мишена е политически противник. Публикация в социалната медия на поддръжник показва мъж, който е принуден да върви по бельо, докато възхвалява Путин.

Кадиров, който разчита на Путин за финансиране и власт, унижава опонентите си онлайн в очевидна демонстрация на сила. Властта му намаля заради икономическите проблеми на Русия и Кадиров постоянно се страхува, че ще загуби подкрепа във вътрешния си кръг, казват хора оттам.

„Обсесията му от социалните медии е проста: харесва ги, но те са и място, в което може да контролира новините от Чечня към Кремъл и да показва на хората, че той е босът“, казва анализаторът от „Хюман райтс уотч“ Татяна Локшина.

39-годишният чеченски лидер Кадиров води операция в социалните медии като назначава хора, които му осигуряват поддръжка и нападат неговите критици, разказват запознати. Тази дейност е оглавявана от Магомед Даудов, дясната ръка на чеченския президент, твърдят тези хора. Г- Даудов не беше намерен за коментар.

Търсеният ефект е спонтанност, казва човек, запознат с операцията. Профилът на Кадиров изглежда личен, но се поддържа с помощта на оператор, фотографи и текстописци, които помагат да се дефинира имиджът на президента онлайн, в това число и рекламните хитове на Кадиров като снимки с аржентинската футболна звезда Диего Марадона или забавата за рождения ден с актрисата Хилъри Суонк, която по-късно обяви, че съжалява, че е участвала.

Профилът му показва как се моли в частната си джамия, която е във формата на Кааба в Мека, най-святото място за поклонение в мюсюлманския свят.

В един пост Кадиров отправя предизвикателство към спортния си министър Саламбек Исмаилов за боксов мач. На ринга чеченският водач раздава леви прави, кръстосани удари, ъпъркъти, които карат Исмаилов да трепери. Кадиров мъмри подчинения си за грешки в работата му, според придружаващите публикацията коментари.

В друга публикация в инстаграм Кадиров показва видео на Константин Сенченко, градски съветник от Сибир, който публично му се извинява. Сенченко, политически опонент, преди това нарече Кадиров „срам за Русия“ и обвини Чечня, че живее от федерални субсидии.

Инстаграм отказа да отговори на молба за коментар.

Докато Кадиров е навсякъде в традиционните медии, неговото присъствие в социалните медии е по-интензивно и стига до по-голямата Русия и отвъд нея.

Двама от сътрудниците на Кадиров наскоро се срещнаха в ресторант в Грозни, столицата на Чечня, търсейки в интернет запомнящи се клипове и снимки, които могат да харесат на шефа им. Единият от мъжете показа своя LG смартфон на другия. „Какво мислиш за това?“, попита, като сочеше към малкия екран. Спътникът му кимна одобрително.

„Ние може да му изпращаме видеа, текстове, които смятаме, че той ще хареса по една или друга тема, по въпроси, които са особено актуални, но в края на деня, той е този, който натиска копчето“, разказва човек, който е присъствал. „Той е този, който решава какво да пусне онлайн.“

Силата на социалните медии

Те бяха приемани като сила за демократични промени в чужбина като започнем със Зеленото движение в Иран през 2009 г. и продължим с бунтовете по време на Арабската пролет. Туитър и фейсбук бяха приветствани като средство, през което протестиращите се организираха, споделяха истории и снимки в държави с малка свобода, където медиите са здраво контролирани.

Когато избухнаха демонстрации в Тунис и Египет в края на 2010-а и началото на 2011 г. протестиращите със смартфони надделяха над контролираните от правителството медии. И двата режима паднаха.

През 2011 и 2012 г. руснаците от средната класа изпълниха улиците на Москва и други градове с помощта на фейсбук и другите социални медии, за да протестират срещи обявеното връщане на Путин на президентския пост, след като беше премиер.

Нещата се промениха, когато правителствата научиха, че и те също могат да употребяват социалните медии като политическо оръжие. Властите в Бахрейн, например, започнаха кампании онлайн, които назоваваха протестиращите и се подиграваха с тях, за да посрамят семействата им. Иран започна да следи потребители в страната и организира поддръжници онлайн.

С приближаващите избори, насрочени за септември, руското правителство взема извънредни мерки, за да е сигурно, че колкото и да не е вероятно, протестиращите няма отново да се организират и да се върнат по московските улици.

За разлика от Китай, който разрешава само одобрена от правителството социална медия, руснаците имат относителна свобода в интернет. Лидерите в Кремъл са опитвали с променлив резултат да влияят на общественото мнение чрез проправителствени профили и чрез наблюдаване на онлайн материалите, които се приемат за антикремълски.

Следенето в социалните медии се увеличи при Путин, както и присъдите. Сибирски блогър, например, беше осъден миналия декември на пет години затвор, след като разкритикува руската интервенция в Украйна в Youtube. Той беше обвинен за подбуждане към екстремизъм.

Руските тайни служби имат база данни, която подпомага властите да търсят с ключови думи в социалните медии, въпреки че те са основно ограничени до Вконтакте, социалната мрежа, най-вече на руски език, която е подобна на фейсбук, казва Андрей Солдатов, експерт по руския интернет.

„Те не са изцяло ефективни, така че ефектът е смесен“, добавя той, „Но правят каквото могат, особено преди изборите през септември.“

По-рано през годината руските власти се надяваха да накарат туитър и фейсбук да предоставят данни за Русия, което би направило по-лесно проследяването на дисидентите. Те се срещнаха с представители на туитър, в това число и Колин Кроуъл, вицепрезидент на туитър по глобалната публична политика, съобщи държавна комуникационна агенция. Засега няма сделка. Фейсбук не отговори на молбата за коментар. Туитър го отклони.

В Чечня, където Кадиров ще се бори за преизбиране, няма голям шанс за публичен протест или негова загуба. Откакто е на власт от 2007 г. Кадиров опита да заглуши критиците и опонентите чрез убийства и отвличания, казват наблюдатели на човешките права. Той отхвърля обвиненията.

Кадиров се би срещу руското управление като сепаратист по време на първата война в Чечня между 1994-96 г. След преговори, неговият баща Ахмат, беше поставен през 2000 г. от Путин да налага контрола на Кремъл над основно мюсюлманския регион, но беше убит четири години по-късно.

През 2007 г. Путин назначи Рамзан Кадиров, който току-що беше навършил 30 години, минималната възраст за губернатор.

След чеченското сепаратистко насилие през 90-те и началото на 21 век, Путин получи лоялност от чеченския елит като наводни региона с правителствени средства от изобилните газови доходи. Федералните субсидии позволиха на Кадиров да осъществи модерни строителни проекти в Грозни и да се заеме с хобита като язденето и поддържането на частна зоологическа градина, според неговия инстаграм и информациите в местните медии.

Чувствителен  на недоволство

При продължителната икономическа криза, свързана със срива на цените на газта и намалените кешови потоци от Москва, Кадиров стана особено чувствителен към знаците на недоволство, според бивш висш държавен служител. Кадиров, който се притеснява от предателство, владее заплахата от онлайн унижение, казва той.

Инстаграмът на Кадиров предлага информация в реално време за това кой е любимец и кой не е.

„Ако сте държавна или регионална агенция, или министерство и Кадиров спре да ви следва в социалните мрежи, знаете, че ще падат глави“, казва бивш директор на държавна информационна служба.  

Отдалече светът на Кадиров в социалните медии може да изглежда комичен. Комикът от HBO Джон Оливър наскоро осмя в публикация в социалните мрежи чеченския лидер, който моли за помощ за изгубено коте. Пост в профила на Кадиров в инстаграм отговори също с подигравка.

По-лековатата страна от присъствието на Кадиров в социалните медии обаче прикрива неговата сила. Той има 20 хил. войници на разположение, казват анализатори. Въпреки че официално те са част от силите на правителството, войниците – заедно с офицерите в местните агенции – са лоялни на Кадиров, твърдят експерти.

„Не можем да говорим за това колко зле са нещата тук“, казва мъж в чеченския град Шатой, който се представя само като Алкхазар. „Не можем да се оплачем. Защото в секундата, в която го направим лично или през интернет, и ще изчезнем.“

Селянинът Рамазан Джалалдинов се оплака от местни корумпирани власти на Путин в Youtube. В един клип Джалалдинов насочва камерата си към обеднелия град Кенки на източната граница на Чечня.

„Скъпи Владимир Владимирович Путин“, говори той. „Това е ситуацията, в която се намират жителите на нашето селище.“

Седмици по-късно Джалалдинов трябва да се крие. Неговото семейство разказва пред местна телевизия, че мъже с маски са запалили фамилната къща, а те са принудени да напуснат Чечня.

След като публично помоли за прошка Кадиров в профила му в инстаграм, той се върна в селото си, което дотогава беше излъскано.

Томас Гроув е кореспондент на „Уолстрийт джърнъл“ в Москва. Работил е в Русия, Украйна и Турция.