Отношенията с Русия и Турция, мигранската криза и рисковете от война, президентските избори, поведението спрямо ДПС и опозицията - през целия конспект от теми мина премиерът Бойко Борисов в пространна реч през младежите от ГЕРБ във Варна. Там в момента се провежда седмият "политически университет" за "комсомола" на управляващата партия. Ето акценти от тезите на Борисов по теми:

За Русия и енергийните проекти

"В понеделник имаме газова конференция тук. Затова искам много ясно да кажа какви са преспективите. След санкциите и всичко, което се случи в Украйна и решението на ЕС и САЩ, ние не можехме сами като държава да решим сами да продължаваме "Южен поток". Затова аз очаквам представителят на Европейската комисия официално да каже, че газов хъб "Балкан" може да има и руски газ. Руските колеги трябва много внимателно да слушат какво ще кажат тук представителите на ЕС. И за това ми беше разговорът с президента Путин. И той каза, да правилна ти е тактиката".

Докато премиерът говореше във Варна обаче, енергийният министър на Русия Александър Новак обяви, цитиран от РИА Новости, че Русия няма никакво намерение да строи газова тръба под Черно море до България.

Пак по адрес на Путин, Борисов продължи:

Въпреки всички опасения, той беше много добронамерен. Каза "Формулирайте през Европа вашите цели, готови сме да работим с вас". Той вече знае, че ние вече сме членове на ЕС и НАТО.

По темата за АЕЦ "Белене" Борисов обяви, че ще свика и партията, и правителството, за да реши как да се действа. Коалиционният партньор и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов бил дал съвет България да плати веднага на Русия за произведените реактори, след като така отсъди Арбитражният съд. Целта е да не се плащат лихвите, които се трупат всеки ден.

"Защото ако не ги платим -  ще почнат да ни арестуват в чужбина. Така че предишната предишна Тройна коалиция това ни донесе - ние да платим 1,160 млрд. евро."

За мигрантите, Турция и войната

"Цели държави са в руини. Сметнете колко милиарди ще са необходими, за да могат тази хора да се върнат вкъщи. В същото време ние като НАТО ние сме изпратили там ракети, самолети - Франция, Германия, Великобритания, САЩ, турската армия... С война как ще търсиш мир? И ако тука сега тези страни почнат да стрелят сега по Варна... Няма да мога да ви стигна!... Кой накъде ще бяха първо..."

Така Борисов затвърди тезата, която споделя напоследък, че европейската и западната политика създава проблеми. Той се зачуди и каква е тази "Ислямска държава", каква армия е, щом армиите на толкова много държави не могат да се справят с нея:

Каква  тази армия от която всички трепери – на Атила ли е, на римската империя?!

Вижте какво става в арабския свят. Колко десетилетия ще са нужни, за да се оправи това? Като питам това, настава една тишина, почват да ме гледат начумерено. Добре, може да не съм прав. Идвам от Балканите, където държави се разпадаха преди години... Но 20 години трябваха, за да тръгнат Балканите по добър път след войната в Косово. При цялата европейска солидарност, съседска солидарност, помощ...", заяви премиерът.

Премиерът даде пример пред младежите до какво води войната и бомбардировките - хората се прибират вкъщи и... "няма ти улицата, няма ти болницата, няма ти къщата дори. Питаш за някой приятел - загинал, друг - станал терорист..."

Борисов отново припомни колко е важно да сме в добри отношения с Турция, първо дащото ни е съсед, второ - защото е "огромна държава" и е в Г-20. Той призова младите да видят какви са идеите на Фетхуллах Гюлен - основният враг според Анкара, за Османската империя.

Премиерът обясни, че в Турция е защитил националния интерес, а той е съседката ни да продължава да задържа мигрантите, които искат да тръгнат към Европа. По думите му споразумението между Анкара и Брюксел, за чието влизане в сила настояват турските власти, е добро за Европа и трябва диалог.

Тука чувам - "пощенски гълъб", Турция рекетирала... Абе, госпожо, (по адрес на лидерката на БСП Корнелия Нинова - б.р.) ти се каниш да ставаш премиер. Хората там слушат всичко. Хората там ще те питат рекетьор ли е Турция. Но навън трябва да си мериш приказките.

Борисов пак заяви, че по 300 бежанци дневно опитвали да преминат границата ни, но ги връшаме в Турция. Най-голям проблем той вида в потока от Афганистан, защото е от "млади мъже, без никакви трудови умения, много агресивни, брутални".

Ако турската икономика се срине, това ще се отрази тежко на региона. Разбира се, сега България е добре, защото маса турски фирми искат да инвестират в България, но това в дългосрочен план също носи своите рискове, особено за смесените региони. Който дава заплатата, определя и политиката, каза още Борисов.

За ДПС

От Турция, темата някак преля в отношенията с ДПС и българските мюсюлмани. 

Хубаво, че се появи такава партия като ГЕРБ, защото е много лесно в парламента - ставаш и всичко, което кажеш срещу ДПС, ти носи дивидент. Но къде са тези партии на терен? В Кърджали и Делиормана има ли друго освен ДПС и ГЕРБ? В общинските съвети са главно на ДПС и ГЕРБ. И след изборите какво, да ги зачеркнем ли тези хора?"

"Вече никой не говори: "Борисов ще ви смени имената". Преди 10 години с това ги плашеха - Генерала като дойде, ще ви смени имената и после ще ви изсели. Сега като отида в Турция - като ми видят колата, махат, пращат целувки, радват се. Това е положението", заяви Борисов.

За президентските избори

"Предизборната кампания не е само на жълтите павета. Като искаш да влияеш, да покажеш на тези хора отношение. Трябва да строиш - затова ние правим сега училища, детски площадки, пазари, ако щете".

Това каза още премиерът. И добави:

„Президентските избори са състезание, но важното е да се водят в рамките на правилата”.

„Винаги съм вярвал в инстинкта на народа, а ние трябва да се съобразим с решението му. Ако загубим тези избори, то трябва незабавно да попитаме хората кой иска да ги управлява”.

На въпрос от младеж как МГЕРБ да помогне на партията в изборната кампания, Борисов го насочи към фейсбук и разпростанение на следната теза:

"Държавата в момента се крепи на два вида комуникация - на тези във Фейсбук и на тези, които са извън мрежата. На вашата възраст вие сте в мрежата. Казвайте направо - никой няма шанс да се доближи на светлинни години от това, което прави ГЕРБ."

Борисов повтори и тезата си, че партиите не издигат свои кадри за президент, защото искат да избягат от отговорност. Обясни и какво, според него, правят военните пилоти, за разлика от тези в гражданската авиация, които отговаряли за много човешки животи. Поводът е ген. Румен Радев - левият кандидат за президент, който до съвсем скоро беше шеф на Военновъздушните сили. 

"На практика всеки може да извади един генерал, адмирал, пилот от гражданската авиация, за мен да караш от това сам един самолет и да возиш в друг двеста пътници е много по-отговорно, да вземеш пилот от гражданската авиация. Той поне е доказал, че се грижи за пътниците, да ги достави живи и здрави. Военният пилот кара един самолет и ако види, че не може да го кара – катапултира. Имаме такива случаи, машината се разбива, държавата плаща. Ето това имаме срещу нас като основен опонент. Въобще не коментирам личните качества...

Премиерът отново заяви, че ако ГЕРБ не спечелят президентските избори - сдава властта, иска предсрочни избори и ще остави и партията си в опозиция.