ГЕРБ и Реформаторския блок трябва да направят споразумение да подкрепят кандидата на своя партньор при евентуален балотаж, заяви Трайчо Трайков, обявен вчера от РБ за кандидат-президент на групата десни партии,  в ефира на Нова телевизия.

"Бих дал своята подкрепа, очаквам и ГЕРБ да ме подкрепи на балотаж, това е нормалната политическа линия на поведение", отбеляза Трайков в ефира на Нова ТВ.

Не съм говорил с Божидар Лукарски, поясни бившият общински съветник и министър на икономиката Трайков. Вчера тежките преговори в Блока приключиха с поредната доза объркване, след като Трайков бе обявен за кандидат, но лидерът на СДС Лукарски заяви пред 24 часа, че неговата партия никога няма да го подкрепи. Партията после обори това.

"Аз само заявих каква отговорност съм готов да поема. Това, което знам от тях е, че решението е единодушно", каза още Трайков.

Той добави, че работата му по номинацията е свършена и е готов да се заеме с кандидатурата. На въпрос дали това означава, че подкрепата на Блока е абсолютна, или не, Трайков отговори шеговито:

"Като в един стар афоризъм - той нямаше врагове, но беше силно ненавиждан от приятелите си... Не."

Както и лидерите подчертаха вчера, номинацията му трябва да бъде потвърдена на Изпълнителен съвет следващата седмица. Трайков отбеляза, че според него в момента е от изключително значение кой точно е президент.

"Президентската институция в сегашния момент е изключителна важна, колкото и да се опитват някои да я неглижират. Трябва да се каже ясно, че изборът, който е направила България в последните 20 години, трябва да бъде защитен."

Според него, когато ГЕРБ решат да си обявят кандидата, ще отпаднат всички съмнения дали наистина България прави завой в международната си политика:

"ГЕРБ е партия с дясноцентристки профил и ясни атлантически ценности", защити той управляващите.

На въпрос дали е компетентен по тежките въпроси като бежанската вълна и националната сигурност, и може ли да навакса, Трайков отговори:

"По Конституция правомощията на президента са основно фокусирани върху външната политика и националната сигурност. И в двете области имам доста солидни мнения и виждания, които няма нужда да създавам тепърва. Има и трета област, която не е записана в конституцията - президентът, който не е от никоя власт, да служи като балансьор или коректив на изпълнителната власт. Опозиционен президент няма, но е важно президентът да може да казва не на всеки."

Бившият министър призна, че симпатизира много на сегашния държавен глава Плевнелиев, който не е коментирал предаването на турския гражданин Бююк на азиатската ни съседка, което според него е защото той се стреми да запази максимална лоялност към партията, която го е издигнала. Самият Трайков обаче е на друго мнение:

"Мисля, че освен въпросите на моментната целесъобразност, е нужно да се спазват докрай законите в страната, които създават на хората усещане за власт."

Трайков отбеляза, че и много негови симпатизанти имат съмнения дали има шансове на вота:

"Казват ми: "Г-н Трайчо, бихме гласували за вас, но сме много малко!" 

Не сте малко, имайте кураж!, призова кандидатът на реформаторите.