Общинският съветник и бивш министър на икономиката Трайчо Трайков да бъде кандидат за президент на Реформаторския блок, а ген. Съби Събев да е кандидатът за вицепрезидент - това решение одобри днес Председателският съвет на Реформаторския блок сред среща в централата на БЗНС. Това съобщи един от лидерите веднага след сбирката, а след това и шефът на щаба на РБ Найден Зеленогорски го обяви официално. 

Предстои одобрение на номинацията от Изпълнителния съвет на коалицията. Трайков и Събев ще бъдат изслушани на това заседание. То вероятно ще е веднага след почивните дни.

Малко по-късно обаче водачът на СДС Божидар Лукарски бе цитиран от "24 часа" с думите: 

"СДС категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент - той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия", обоснова се Лукарски. Неговата партия държи на Гроздан Караджов - кандидат, който е приемлив за всички, без ДБГ. Централата на Меглена Кунева наложи категорично вето на този кандидат".

Министър Лукарски не вдигаше мобилния си телефон след изявлението във вестника, което цитираме.

Заместникът му в СДС и депутат Костадин Марков обаче заяви пред Клуб Z:

"В СДС сме обсъдили всички кандидатури за президент. Гроздан Караджов е първи по подкрепа при нас, следван от Трайчо Трайков. Който и от двамата да бъде посочен от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок - за нас е приемлив".

Но думите на Марков реакцията на синия лидер е била емоционална, а позицията, която депутатът заема, е съгласувана с Лукарски.

И след заседанието на Председателския съвет по-рано днес шефът на шаба на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ) уточни, че евентуална номинация на Трайков с вице Събев трябва да мине през одобрението на Изпълнителния съвет на коалицията. 

Според източници на Клуб Z след срещата за законодателните и управленските приоритети на правителството при Бойко Борисов тази сутрин, от ДБГ са изразили притеснения по отношение на Трайков на фона на новината от срещата, че и след президентските избори управленската коалиция ще продължи да работи, както досега. Причината била, че общинският съветник бил опозиционно настроен, твърдят източниците.

Въпреки че до последно по време на преговорите в РБ от ДБГ били скептични за номинацията на Трайков, след цялата неразбория оттеглили номинацията на Велислав Минеков, на която до неотдавна държаха. Получи се и официален имейл от партията на Меглена Кунева, който гласи:

"Изпълнителният съвет на ДБГ подкрепя двойката Трайков – ген. Събев. Изпълнителният съвет на ДБГ от РБ подкрепя взетото днес решение от председателите на Блока за издигане на президентска двойка Трайчо Трайков - ген. Съби Събев.  Такова решение беше взето от Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ днес.  ДБГ  ще работи с всички сили за най-висок резилтат на президентската двойка на РБ и достигане на балотаж."

Номинираният от самите ДБГ кандидат-президент проф. Велислав Минеков, всъщност е по-опозиционен от Трайков - по време на изслушванията на номинираните той бе поставил изрично условие за разграничение на Реформаторския блок от ГЕРБ. Ето какво написа скулпторът тогава: