По-малко от 10 минути прекара премиерът Бойко Борисов на българска земя между посещенията си в Турция и в Германия. Фалконът на “Авиоотряд 28” го чакаше на пистата в София и Борисов само слезе от правителствения “Еърбъс”, с който кацна от Истанбул, и се качи в другия самолет, за да отлети за Берлин. Борисов не говори пред медиите след срещите си с премиера на Турция Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган в Истанбул, където прекара деня. Там той пое ангажимент да предаде в Европа посланието на Турция, че ако споразумението с ЕС за реадмисия и падане на визовия режим за турски граждани не влезе в сила през октомври, това може да постави Европа в голям риск. Борисов припомни, че всички 28 страни от ЕС са одобрили споразумението и призова в ЕС да надделее реализмът, а не национализмът и популизмът.

Министрите на транспорта и на културата Ивайло Московски и Вежди Рашидов придружиха Бойко Борисов в Истанбул, но не продължиха към Берлин. Там обаче бе вицепремиерът Румяна Бъчварова. Снимки Лилия Цачева

Борисов и Йълдъръм отговориха само на по един въпрос от турските и от българските журналисти. Премиерът не говори повече и все още не е коментирал реакцията на Европейската комисия, че съседната ни държава още не е готова за отпадане на визовия режим, защото не изпълнява 5 от общо 72-та критерия, записани в споразумението с ЕС, прието през пролетта.

 
По-късно бе срещата с Ердоган в кабинета му в президентската резиденция в Истанбул, а Борисов се появи за кратко и на церемонията по откриването на третия мост над Босфора - проект, широко рекламиран по улиците на града с огромни билбордове на президента и премиера на Турция.
 
Утре Борисов ще участва в разговорите в Берлин с Меркел, отново посветени на бежанския проблем. Днес самата Меркел бе в Прага за разговори с премиерите от Вишеградската четворка. По време на срещата си с Йълдъръм днес премиерът показа карти с военни действия и натиска по всички военни точки”, обяснявайки какво прави турската страна за опазване на Европа от емигрантска вълна отново. Очаква се въпросната карта да стане достояние и на самата Меркел, твърдят запознати. 
 
Картата, която Бойко Борисов извади от джоба си по време на изявлението си с премиера на Турция Бинали Йълдъръм.