278 са до снощи бяха потвърдените жертви от земетресението в Италия, предаде АФП.

Най-много от тях - 193, са дадени в градчето Аматриче, което е наполовина разрушено. Причина за големия брой загинали точно там е фактът, че по това време в Аматриче е пълно с туристи както от Италия, така и от чужбина. Потвърдено е за загинали четирима британци. Районът е планински и хората търсят там спасение от жегите на Рим. Освен това през уикенда на това живописно място трябваше да се проведе традиционният кулинарен фестивал.

Тази сутрин Аматриче бе разлюлян от вторичен трус със сила 4,7 по скалата на Рихтер. Той нанесе нови щети по и без това повредените къщи. Става дума за тези постройки, които не бяха сринати при катастрофалния трус в сряда сутринта.

До този момент живи изпод развалините са извадени 215 души.

Доброволци разпъват палатки за останалите без дом жители на Акумоли. Снимка ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Матео Ренци одобри отпускането като за начало на 50 милиона евро спешна помощ за пострадалия район. Той отмени и данъците за жителите на най-силно пострадалите селища - Аматриче, Акумоли, Аркуата и Пескара дел Тронто.

Днес в Италия е ден на национален траур в памет на жертвите. Сред загиналите има граждани на Великобритания, Испания, Румъния, Канада и Ел Салвадор. Информацията е от външното министерство в Рим.

Два дни след катастрофалния плъзнаха мародери и полицията извърши първия арест, съобщи в. "Дейли телеграф". Задържан е мъж, опитал се да краде от къщи в Аматриче, чиито жители не смеят да се приберат. 45-годишният престъпник хукнал да бяга, но бил заловен. Той дори оказал съпротива и леко ранил пазителите на реда.

Италианските власти започнаха разследване на причините за срутването на сградите. И с това на дневен ред изникна въпросът защо отново има толкова смъртни случаи в известния като най-опасен земетръсен район в Европа, пише в. "Гардиън". 

През 2009 г. близкият град Акуила бе разрушен от мощен трус, при който загинаха 300 д,ши. Тогава италианските власти отпуснаха 1 милиард евро за укрепване на сградите. Въпреки осемте опустошителни земетресения в района през последните 40 години експертите смятат, че близо 70 на сто от сградите в Италия не са построени в съответствие на антисеизмичните стандарти.

"Тук, насред земетръсната зона, никога нищо не е било правено, - каза пред АФП Дарио Нани от италианския Съвет на архитектите. - Не струва чак толкова много да реновираш една сграда, за да отговаря на стандартите за предпазване от земетресения. По-малко от 20 на сто от постройките отговарят."

Шпилът на Световния търговски център нв Ню Йорк, построен на мястото на сринатите на 11 септември 2011 г. кули, светна в цветовете на италианския флаг. Това стана по заповед на щатския губернатор Андрю Куомо. Ню Йорк е смятан за най-големия италиански град в света. Огромна част от жителите му са потомци на преселници от Апенините.

В цветовете на италианското знаме светна и Торонто - най-големият град в Канада.