8-годишно момиченце бе извадено живо изпод развалините в почти изцяло разрушения италиански град Пескара дел Тронто, след като прекара под тях 17 часа, предаде АП.

След здрачаване снощи две жени изтичали на една от обсипаните с руини улици.

"Тя е жива!", викали жените.

Спасителите дочули виковете и веднага се притекли на помощ.

Свидетелите на случката разпространиха и клип.

 

 

"Можете да чуете някого тук отдолу. Спокойно, спокойно", казва един от спасителите.

И след малко се обръща към детето:

"Давай, Джулия, давай."

Изваждането на момиченцето бе съпроводено с ръкопляскания от насъбралите се хора.

Джулия е откарана в болница. Засега няма данни какво е състоянието й.

Цяла нощ спасителни екипи търсеха оцелели с кучета и булдозери, пише в. "Гардиън". На места хората разчистваха развалините с голи ръце.

Дете на едва 18 месеца е една от най-младите жертви на земетресението, съобщи агенция АНСА. По ирония на съдбата майка й оцеляла при друг опустошителен трус - този в Акуила, при който загинаха над 300 души.

Силен вторичен трус със сила 4,7 по Рихтер разлюля земята в 5,40 часа местно време (6,40 ч българско) крой градчето Норча. Точно там е епицентърът на смъртоносния трус от вчера сутринта.

Пескара дел Тронто е почти изтрит от лицето на земята. Наполовина разрушени са Аматриче, Аумоли и Аркуата, както и селата в околностите им.

Близо 2000 души прекараха първата си нощ на открито в спешно издигнатите палаткови лагери. Те не можеха да се завърнат в къщите си поради опасения  да не пострадат от вторичните трусове.

Спасителите търсят оцелели и под руините на срутените хотели и пансиони. Те са препълнени с жители на намиращия се недалеч Рим, които търсят спасение в този планински район от изпепеляващата жега на италианската столица.