Германия подготвя изтеглянето на своя контингент от военната база „Инджирлик“, съобщава онлайн изданието на сп. “Шпигел”.

Причината е турска забрана немски депутати да се срещат с военни от страната там.

В момента в натовската база на турска територия се намират 6 германски разузнавателни самолета от тип “Торнадо” и 240 души персонал. Самолетите извършват разузнавателни полети над Сирия и Ирак. Така ФРГ участва в международната коалиция в битката срещу “Даеш” („Ислямскаа държава“).

След забраната на Анкара християндемократите на Ангела Меркел предупредиха, че Берлин ще изтегли разузнавателните си самолети. Съуправляващите социалдемократи обаче бяха против, но вече са променили мнението си.

“Щом не е възможно посещение при наши войници, то тогава е изключено мандатът да бъде удължен”, заявява за “Шпигел” социалдемократът Райнер Арнолд, експерт по отбрана.

Сега федералното правителство трябвало да разположи самолетите в друга държава в региона – Йордания или Кипър.

Мандатът на немския военеи контингент в „Инджирлик“ изтича през декември. Той може да бъде удължен единствено от парламента. Без гласовете на социалдемократите обаче това е невъзможно.

Спорът около визитите на германски представители в „Инджирлик“ започна в началото на лятото. Първо Анкара отказа на заместник-министъра на отбраната Ралф Брауксипе да посети немския контингент в базата. Последва искане от водещи германски медии да изпратят свои репортери за среща с германските военни, но и то беше категорично отхвърлено. Като протест членовете на парламентарната комисия по отбрана обявиха, че вкупом готвят визита в „Инджирлик“ през септември. Миналата седмица турският премиер Бинали Йълдъръм категорично отхвърли подобна възможност.

Истинската причина за поведението на Анкара е приетата от германския парламент резолюция, в която изтреблението на арменците преди 101 г. в Османската империя беше наречено геноцид. Турция заплаши Германия с наказателни мерки. Първата беше отказът Ралф Брауксипе да посети „Инджирлик“.

От отбранителното ведомство косвено потвърдиха, че Германия подготвя изтеглянето си от „Инджирлик“. Говорител на министерството оповести:

“Бихме продължили участието си в коалицията (срещу “Даеш” – б. а.) от турска територия, но за нашата мисия „Инджирлик“ не е без алтернатива.”

--------------

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен се противопостави на изтеглянето на германските войници от Бундесвера от „Инджирлик“, съобщи по-късно в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Германските военнослужещите ще продължат съвместната борба срещу „Даеш“ от базата на в Турция“, увери тя.

И допълни, че това е в интерес както на Берлин, така и на Анкара.