Задгранични мисии на германската войска – Бундесвера, могат да се осъществяват само там, където войниците са необходими, но и са  добре дошли.

Тази позиция изрази днес пред в. “Зюддойче цайтунг” председателят на Бундестага  (германския парламент) проф. Норберт Ламерт. Поводът е забраната, която турският президент Реджеп Ердоган наложи на германски депутати да посетят военнослужещите от страната си в Инджирлик, в близост до границата със Сирия. Там са разположени 6 германски разузнавателни самолета „Торнадо”, екипажи и наземен персонал. Мисията е в рамките на коалицията, която води битка срещу “Даеш” („Ислямска държаава“).

“Може би се налага още веднъж да обясним, че германският Бундестаг по принцип гласува за изпращане на войници зад граница само когато от тях има нужда в рамките на международни мисии и когато те са добре дошли”, подчерта проф. Ламерт.

Всеки бил длъжен да знае, че ако някъде германските войници не са добре дошли, те не могат да останат в такава държава.

Отказът на Турция германски депутати да посетят контингента в Инджирлик е от края на юни. Берлин предвиждаше делегацията на парламентаристите да се води от заместник-министъра на отбраната Ралф Браукзипе. При това планът беше визитата да се осъществи през септември. Ердоган побърза да заяви, че делегацията няма да бъде допусната в базата на ВВС в Инджирлик.

Вън от съмнение е, че острата и недопустима реакция е заради приетата в на 2 юни от Бундестага резолюция, в която избиването на над 1 милион арменци преди 100 години в Османската империя бе наречено геноцид.

В сегашното си изявление пред Ламерт смята, че положението не бива да се изостря. Тъй като планираната визита на германските депутати в Инджирлик не е непосредствено предстояща, той се надява конфликтът с Анкара да бъде решен.

В началото на този месец военната министърка Урсула фон дер Лайен получи разрешение да посети военните в Инджирлик. Условието бе да не я придружават депутати и журналисти и то бе спазено. На място министърката се опита да убеди турската страна да вдигне забраната германски депутати да пътуват до базата, но усилията й останаха напразни.