Германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще настоява Германия отново да има достъп до военната база „Инджирлик“ в Южна Турция. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган забрани базата да бъде посещавана от германски депутати, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Важно е наши министри да могат да пътуват до „Инджирлик“ и да посещават нашите войници", посочи Меркел в интервю за телевизия ZDF.

Турски официални представители не допуснаха германски политици да посетят „Инджирлик“, която германската армия използва като база за въздушните удари срещу екстремистите от "Ислямска държава".

Преди седмица руската държавна агенция ТАСС цитира турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, че Турция ще позволи на Русия да използва базата „Инджирлик“. Само няколко часа по-късно обаче Чавушоглу отрече да е казвал изобщо такова нещо.

ТУРЦИЯ ПУСКА РУСКИ САМОЛЕТИ В БАЗАТА „ИНДЖИРЛИК“. ДА, АМА НЕ

Преди дни, по време на Срещата на върха на НАТО във Варшава, Ердоган е заявил на Меркел, че забраната за германски депутати да посещават военновъздушната база Инджирлик остава в сила.

Двамата се срещнаха във Варшава за пръв път, откакто миналия месец Берлин разгневи Анкара, като призна избиването на арменците преди век в Османската империя за геноцид.

АНКАРА: ГЕРМАНИЯ ДА СИ ГЛЕДА ИСТОРИЯТА И ДА НЕ ПОЗОРИ НАШАТА

"Неразбирателствата не бяха изчистени в разговора, но вярвам, че бе важно това, че разговаряхме", каза Меркел след срещата.

Още миналата седмица германски депутати изразиха своя гняв във връзка с усилията на турски служители да попречат на политически делегации да посетят базата „Инджирлик“. На 1 юли германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен посети „Инджирлик“, след като турските власти отмениха забраната за нейната визита. Фон дер Лайен каза след разговори с турския си колега Фикри Ъшък в Анкара, че ще са необходими допълнителни обсъждания за уреждане на спора за посещенията в базата.