Съветът за сигурност ще проведе третия си предварителен вот в понеделник за избирането на следващия генерален секретар на ООН. От голямо значение за Великобритания е кой ще бъде на този важен пост. Всеки голям международен проблем ще бъде положително разрешен от една ефективна ООН - миграцията, климатичните промени, тероризмът и корупцията. Истинската причина международната общност да бъде толкова неефективна в Сирия е поради това, че Съветът за сигурност е разделен поради циничните действия на Русия.

Предпочитанията на ООН са следващият генерален секретар да бъде от Източна Европа и за първи път на поста да бъде избрана жена. С един гърди напред е българката Ирина Бокова, която се представи добре на последния тур. Изборът й обаче ще бъде катастрофа. Тя е останка от комунистическото минало и по мнението на всички е бедствие като генерален директор на ЮНЕСКО. Британски експерти от Департамента за международно развитие постоянно оценяват ЮНЕСКО като една от най-лошо представящите се агенции на ООН. Перспективата Бокова да причини на ООН това, което направи с ЮНЕСКО, е твърде ужасна.

Много по-добър залог е Антониу Гутереш - бивш португалски премиер, който бе върховен комисар на ООН са бежанците до декември 2015 г. и досега има най-силната подкрепа. Но той рискува Русия да му наложи вето, тъй като Португалия е член на ЕС и НАТО.

Според консерватора Великобритания трябва да подкрепи Кристалина Георгиева.

Друг кандидат - Сусана Малкора, се представи малко по-добре от Бокова на вота, но тя е аржентинка и като бивш шеф на кабинета на настоящия генерален секретар Бан Ки Мун има много критици в Ню Йорк. Хелън Кларк - бивша премиерка на Нова Зелантия, също си спечели врагове със своя твърд стил без говорене на глупости, но е била начело на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и би била ефективна. Тя е аутсайдер в залозите, но Великобритания трябва да я подкрепи колкото се може по-силно.

Ако вотът в понеделник влезе в задъдена улица, а Бокова получи толкова малко гласове, че да се откаже, трябва да бъде издигната нова кандидатура. Най-добрата със сигурност би била тази на друга българка - Кристалина Георгиева. Смятана за изтъкната еврокомисарка, тя е уважавана за нейната хуманитарна дейност и дипломатически и административни умения, говори руски и е работила в Москва. Нека да се надяваме, че гласуващите ще го имат предвид и ще я допуснат до състезанието.

------

* Авторът е депутат от британската Консервативна партия. Бил е министър по въпросите на международното сътрудничество. Коментарът му е публикуван във в. "Таймс". Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.