"Град Пескара дел Тронто вече го няма. Всички къщи с малки изключения са разрушени", плачейки обяви кметът на селището, цитиран от в. "Република".

Мъка и ужас в Пескара дел Тронто.

Земетресение със сила 6,4 по Рихтер удари Италия рано тази сутрин. Само в Пескара загиналите са 10, 20 са ранени, а 100 са безследно изчезнали. Най-свидната жертва на природната стихия е бебе в Асколи, съобщи тв РАИ. Друго бебе обаче е било извадено живо от руините. Загиналите общо вече са 73 по все още непотвърдена информация от властите, но разпространена от официалната италианска агенция АНСА. Има много ранени и затрупани под развалините. Ужасни са разрушенията в Аматриче. От американския геологически институт мрачно прогнозираха, че при такива последствия може да се очакват над 100 души загинали. А италианските служби предупредиха, че е възможно ново по-силно земетресение.

Половината от град Аматриче е срутен, съобщи кметът.

 Трусът е бил на дълбочина 4 км в централните райни на страната на 76 км югоизточно от град Перуджа.

 Последван е от много автършокове. Има много срутени постройки. Първоначално бе съобщено, че стихията е била 6,2 по скалата на Рихтер, но по-късно бе преоценена по-високо. Втори трус 5,4 е бил почувстван най-силно в Норсия.

Избягали уплашени хора в покрайнините на Норсия.
Вътрешността на църквата в Аматриче е почти изцяло разрушена.

Чак в Рим сгради са се разклатили в продължение на 20 секунди. Кметът на град Аматриче Серджо Пероци обяви по тв РАИ, че половината град е разрушен. много хора са под развалините, а пътищата към града са затрупани или прекъснати. Има и огромно срутване на земна маса върху мост, който всеки момент може да падне, добави градоначалникът.

Затрупана линейка в Аматриче.

Хората са изпаднали в паника, защото земетресение през 2009 година почти в същия район причини смъртта на над 300 души и остави след себе си големи разрушения. Тогава падна и купола на църквата "Свети Франциск" в Асизи, който е много близо до Перуджа.

Премиерът Ренци от рано сутринта е в двореца Кииджи, сградата на правителството, откъдето следи спасителните операции. 

Много хора в Норсия прекараха нощта под небето.

Пожарникарите раздаваха топли дрехи и завивки на пострадалите хора в Норсия.

Някъде бяха създадени и полеви болници по улиците на градовете.

Очаквайте подробности.