АБВ ще има свой кандидат за президент и няма да подкрепи ген Румен Радев. Това стана ясно от изявлението на зам.-шефа на партията Ивайло Калфин. Ръководството на партията обсъди вчерашното решение на БСП да се откаже от коалиция с АБВ. От думите на лидера на партията Георги Първанов стана ясно, че е възможно той самият отново да бъде номиниран за президент.

"Ще предложим алтернатива на разумните избиратели. Тези избори са да изберем президент на държавата. БСП подариха изборите на ГЕРБ", каза Калфин.

Първанов бе още по-ясен:

"Признавам, че с вчерашното решение здравите сили победиха здравия разум".

Калфин допълни, че в АБВ търпеливо са изчакали всички процедури в БСП и са приели условието в номинациите да не участват членове на ръководството.

"БСП прояви практически страх към поемане на отговорност и политическа некоректност. Прояви липса на качества, които да го направят предвидим партньор. Публично сме заявявали съвместния ни кандидат да бъде издигнат от инициативен комитет. Днес е късно за инициативни комитети, имаме партийни решения. Когато един кандидат е издигнат от партии е нелепо да го издигат инициативни комитети. Идеята за инициативен комитет очевидно, че не е причина и повод за това решение".

Според Калфин аргументът, че две партии не могат да бъдат равнопоставени партньори, защото едната е по-гоояма говори за ксенофобия и расизъм.

"По-големите командват, по-малките слушат - подобно поведение е неприемливо. Всички имат равни права. Това е неприемливо поведение за всяка една демократична партия. Ръководството на БСП изгуби изборите за президент. "Позитано" носи отговорност за това свое решение. Цялото общество очакваше голямата партия в опозиция да прояви разум, готовност, да създаде достатъчно широка коалиция. АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП и на "Позитано" БСП са некоректен и будещ недоверие политически партньор".

Първанов каза още, че в един от първите си разговори с Корнелия Нинова го попитала:  "Ти да не вземеш да ни преметнеш. Играем до края нали"

"Моят отговор беше, че не съм преметнал никого, но не съм сигурен в тях", каза Първанов.

Според него решението за отказ от коалиция с АБВ е еднолично решение на Нинова. Първанов припомни, че във вътрешно партийния референдум на БСП идеята за инициативен комитет е получила 3%.

На въпрос дали е възможно именно Първанов да бъде кандидатът на АБВ той отговори, че оттеглянето на кандидатурата му е станало в контекста на преговорите с БСП.

"От тук нататък всичко идва на изходна точка", каза Първанов.

Той каза още, че се е чул с ген. Радев вчера по обяд, преди да бъде обявено решението на БСП. Веднага след това също му е звъннал, но все още нямал отговор.