"Сложихме край на политиката 3:5:8".

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред бТВ отказът от коалиция с АБВ. 3:5:8 бе формулата, по която бе създадено правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Тогава трима министри бяха от ДПС, 5 от НДСВ и 8 от БСП. По същото време президент бе настоящият лидер на АБВ Георги Първанов, който определено имаше роля в създаването на това правителство, останало в историята като едно от най-корумпираните по време на прехода.

"По волята на членовете на партията ние трябваше да направим широка коалиция между леви партии. Понесохме много удари. Издигнахме най-добрия кандидат и влязохме в режим да се обясняваме дали е наш или на АБВ".

Това каза още Нинова. И припомни, че Първанов е заявил, че той е направил Румен Радев генерал, а представители на АБВ са коментира, че партньорството с БСП е стратегическо, докато социалистите са категорични, че общите им действия са само за президентския вот. Затова се наложило в БСП да обясняват дали ще има общи листи с АБВ на следващите парламентарни избори.

"Докато ние тук преговаряме те правят по места политика с ГЕРБ и Реформаторите", каза още Нинова.

И допълни, че от АБВ са предлагали коалиционно споразумение, според което всяка от партиите запазва правото си да сключва споразумение с други партии.

"Край на тия безпринципни работи", отсече Нинова.

И повтори, че целта на БСП е промяна на управлението на България, "на управлението на Борисов, което е катастрофа за държавата".