По агентурна активност във ФРГ турската разузнавателна служба МИТ надмина дори ЩАЗИ – зловещата държавна сигурност на някогашната ГДР. Това твърди неделното издание на в. “Ди Велт” – “Велт ам Зонтаг”, позовавйки се на високопоставен източник от немските служби за сигурност.

Според източника за МИТ в Западна Европа работят 800 офицери, които са  на служба в турската разведка, повечето от които в Германия. Наред с това МИТ разчитала на други 6000 души във ФРГ, така наречените информатори, които също получават възнаграждение.

Главната им мишена е населението от турски произход – 3 милиона души. Така на един информатор се падат по 500 души, сочи простата аритметика. Това е в пъти повече, отколкото е било по времето на държавна сигурност на ГДР – ЩАЗИ, която също имаше агенти под прикритие във ФРГ.

Какво цели МИТ във Федералната република?

“При активността на турското разузнаване в Германия отдавна не става дума за разузнаване от класически тип, а за репресии с методите на шпионажа. Дори на ЩАЗИ навремето не се удаде да изгради такава мащабна агентурна мрежа във ФРГ”, коментира изнесената информация експертът по тайните служби Ерих Шмит-Енбом.

Сътрудниците на турското разузнаване работели в Германия под прикритите – в туристически агенции, в представителствата на авиокомпания Turkish Airlines, в турски банки и фирми. Те били така добре обучени, че германското контраразунаване не може да влезе в дирите им, твърди експертът.

Според публикацията във “Велт ам Зонтаг” шпионите на Анкара имали една основна цел – турски граждани и такива с германски паспорт. Изданието твърди, че един от тях е Дурсун Челик, главен редактор на в. “Заман Германия”. Турският оригинал “Заман” е един от най-тиражните всекидневници в Турция, но през март беше поставен под държавна опека. Според Ердоган вестникът бил под политическото влияние на върлия му враг Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Той беше обвинен от Анкара и в организирането на опита за военен преврат в Турция.

Дурсун Челик обяснява стратегията как “Заман Германия” да замлъкне. Негов редактор получил писмо със запитване, дали иска да е в помощ на турската държава, като подава съответната информация. Един от големите рекламодатели пряко е бил заплашен от офицер от МИТ – с него щяло да е свършено, ако продължавал да подкрепя финансово вестника. Заплашвани били и хората от рекламния отдел на изданието. Ако не напуснели работа, никога нямало да могат да се връщат в Турция.

Наред с това се извършвали нападения срещу офиси на “Заман Германия”. В Берлин и Хамбург за две години били осъществени 5 погрома, престъпниците не били заловени.

“Когато в една страна като Германия толкова често се разбиват редакции, то аз не разбирам защо на службите за сигурност не се удава да изяснят причините”, заявява Челик.

Така той намеква, че зад актовете на вандализъм стои МИТ, а немските служби не смеят да се намесят заради опасност от влошаване на германо-турските отношения.

Изглежа да тази практика скоро ще се сложи край.

“Веднага след лятната ваканция ще включа в дневния ред темата “Действията на турската разузнавателна служба в Германия”, заявява пред вестника Ханс-Криситан Щрьобеле, член от квотата на Съюз90/Зелени на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите.

Според него имало “невероятно голяма активност на МИТ в Германия”. Крайно наложително било контраразузнаването, разузнавателната служба БНД и полицията да преразгледат сътрудничеството си с Турция.

“В противен случай е налице опасност те да станат съучастници на престъпни действия (от страна на МИТ – б. р.)”, заявява Щрьобеле.

На подобно мение е и председателят на същата парламентарна комисия, християндемократът и доверен човек на Меркел Клеменс Бинингер:

“Последните събития в Турция имат отражение не само върху положението по сигурността, но вероятно и върху сътрудничеството на службите за сигурност. Ето защо веднага след лятната ваканция тези въпроси ще бъдат обсъждани в комисията ни.”