Канцлерката Ангела Меркел категорично обявява, че държи на споразумението с Турция за бежанците, план Б няма и няма да има.

Такъв обаче вече е разработен за случай, че Анкара не спази договореностите, разкрива онлайн изданието на “Шпигел” и твърди, че разполага с текста. Той е изтогвен от Министерството на финансите и не случайно. Бежанската криза и нейното решаване са свързани с огромни разходи за сметка на хазната.

В разработката, направена от отдел “Европа” на финансовото министерство, се посочва, че случващото се сега в Турция е с непредвидими последствия и че не се изключват нови преговори, но този път на европейско ниво, твърди “Шпигел”.

И сега имало проблеми при връщането на бежанци от Гърция на Турция. Положението щяло да стане още по-сложно, ако се провали споразумението между ЕС и Турция. В такъв случай европейската гранична служба Фронтекс била длъжна да вземе всички мерки за надеждно пазене на границата между Турция и Гърция.

Бежанци, които пристигат в Европа или мигранти, идващи поради хуманитарни причини и на тези основания не могат да бъдат връщани, трябва да бъдат обхванати в погранични приемни лагери, да бъдат регистрирани и разпределяни по квоти между държавите от ЕС, се посочвало в документа.

Записано било също, че Гърция трябва да бъде заставена да оказва пълно сътрудничество, ако е необходимо, Атина да бъде поставена и под финансов натиск. Ако и това не помогнело, то щяло да се наложи възпиращата гранична линия да се премести в Западните Балкани.

При преместването на миграционния маршрут е възможно да се затегне контролът по границата на Германия с Швейцария и на тая с Франция”, посочвали експертите на финансовото министерство.

Трети държави, разбирай извън ЕС, щели да са от изключително значение при опазването на външните граници на съюза и при връщането на мигранти без право на убежище или хуманитарна закрила. Ако такива държави проявели готовност и способност за сътрудничество, те трябвало да бъдат възнаградени финансово. Явно се визират страни от Западните Балкани.

Отношенията между Европа и Анкара се обтегнаха след опита за преврат в Турция. Редица държави от ЕС критикуват Ердоган заради последвалите чистки и арестите на негови противници. Турското правителство пък постави под въпрос споразумението за бежанците, ако до октомври ЕС не премахне визите за турски граждани. Това няма как да стане, докато Анкара не изпълни всичките 79 условия на Брюксел.