Повече бежанци и повече терористични заплахи в Германия? Не, няма такава обвързаност, смята Ангела Меркел. Канцлерката говори снощи на предизборен митинг в Нойщрелиц, федерална провинция Мекленбург-Предна Померания. Там на 4 септември т. г. се провеждат общи избори.

Да припомним, че във всяка от 16-те федерални провинции се провеждат общи избори за парламент, съответно за правителство.

Меркел беше попитана дали бежанците са докарали терора в Германия. Тя уточни, че действително се правят опити бежанци да се привлекат на страната на ислямистите с цел извършване на кървави нападения, но допълни:

“Феноменът на ислямисткия тероризъм на “Даеш” ни е известен от по-рано, той не е възникнал с идването на бежанците у нас.”

Канцлерката увери, че съуправляващата в Берлин десница – нейният Християндемократически съюз и баварският Християнсоциален съюз, не си затварят очите пред заплахата за сигурността на страната. Предприемат се ефективни мерки за пресичане на опасността от терористични нападения. Най-важните от тях са увеличаване на личния състав на силите за сигурност и даване на повече правомощия на съответните държавни институции и служби.

“Ние сме длъжни непрестанно да синхронизираме действията си не на последно място заради дигитализацията, активността в социалните форуми и в така наречения даркнет по който се нашумя в медиите след нападението в Мюнхен”, заяви канцлерката.

На 22 юли т. г. 18-годишният Давид Сонболи застреля 9 души пред търговския център “Олимпия” в Мюнхен, след което се самоуби. Следствието установи, че той е купил пистолета в даркнет – закодирана интернет платформа, където могат да се набавят оръжия без да се разкрие самоличността на купувача.

Впоследствие разследващите разкриха сделката, както и търговеца, продал срещу 4350 евро пистолета и муниции на Сонболи чрез даркнет. 31-годишният търговец на черно беше задържан във вторник в град Марбург. В скривалище на безработния мъж бяха открити оръжия за 8000 евро.

“Така, както досега сме разчитали на видеонаблюдението, вече е време престъпниците да бъдат разпознавани и в глобалната мрежа”, заяви Меркел.