Към края на юни 2016 г. в САЩ е имало над 5400 болни от рак, чиито заболявания се свързват с атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Си Ен Ен. Данните са на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Те бяха огласени месец, преди да се навършат 15 години от терористичните нападения.

Броят на болните от рак заради кървавите атаки със самолети скочил тройно в сравнение с януари 2014 г. През последните три години той постоянно се увеличава със средно 1525 души на година.

Реално броят на засегнатите на 11 септември може да е много по-голям. Статистиката обаче не обхваща всички случаи, а само тези на хората, които са се включили доброволно във федералната здравна програма.

4692-ма от болните са хора, откликнали първи на сигналите за помощ. Това са медици от спешната помощ, спасителни екипи, работници, които са помагали при разчистването на отломките, доброволци. Другите 749 души са живели, работили или учили в района на Световния търговски център в Ню Йорк към 11 септември 2001 г. или през следващите месеци.

Почти половината диагностицирани с рак са на възраст между 55 и 64 години.

Онкологичните диагнози при тези пациенти са общо 6378. Това означава, че при някои от пациентите се е проявил повече от един вид тумор. Смята се, че много от диагностицираните са били изложени на карцерогени и замърсявания непосредствено след атаките.