Дочакахме първия си медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро - бронз. Спечели го Елица Янкова в женската борба в категория до 48 кг. 

Българката води епична битка за отличието срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес в "малкия финал" и удържа успех със 7:6. Тя ще получи 150 000 лв. държавна премия - толкова се полага за бронз.

"Исках да докажа на всички българи и чужденци, че не сме туристи, както не спряха да ни наричат в родината. Българските спортисти имат лъвски дух и всички трябва да научат къде се намира България", каза емоционално пред БНТ 21-годишната Янкова.

За разлика от предишни двубои днес, в които трябваше да демонстрира характер и да прави обрати, 21-годишната българка поведе с 5:2 на Бермудес след първата част. После прибави още една точка. Нататък обаче латиноамериканката отвърна и намали до 6:7. Накрая гонгът спаси варненката, която е състезателка на СК "Левски". Силите й бяха привършили - тя бима през много оспорвани схватки.

Преди това Елица Янкова загуби полуфинала в категория до 48 кг от фаворитката за титлата Мария Стадник (Азербайджан) с технически туш.

Личеше, че няма шанс срещу Стадник, която реши двубоя за малко повече от 2 минути. А по-рано българката мина последователно през колумбийка, рускиня и камерунка.

В две от схватките спечели след обрати.

Българката записа успех с 3:2 в изключително тежък и равностоен двубой с Каролина Кастийо Идалго (Колумбия) на 1/4-финал. Колумбийката дръпна с две точки в първата част, но Янкова успя да изравни във втората и да покаже страхотна защита, за да удържи резултата до края и да спечели. Колумбийката обжалва решението на съдията да не ѝ отсъди точки за атака в края, но жалбата бе отхвърлена и Янкова получи още една точка в актива си.

Нашето момиче сътвори още по-ефектен обрат срещу рускинята Милана Дадашева с 9:6. Двубоят започна лошо за българката, след като нейната съперничка дръпна с 4:0 след две бързи атаки. До края на първата част Янкова успя да контрира много добре рускинята и да запише 5 точки в своя актив. Във втората част 21-годишната Янкова отново се бори на много високо ниво и поведе с 9:4, след което спокойно затвори мача.

Лесно на Янкова бе само в първата схватка, в която тя не остави шанс на камерунката Ребека Муамбо - 10:0 с технически туш.