Има съмнения за човешка намеса при изтичането на газ, станало тази нощ от газохранилището в Николаево. Това каза пред „Фокус” кметът на града Косьо Косев.

„Според мнението на специалистите на този етап става въпрос за една тръба, която не е с особено голяма дебелина – около 1 цол, и 1 фланец, който се е скъсал”, отбеляза той.

По думите му самото съоръжение е добре поддържано и се контролира от компетентните органи своевременно и периодично.

„Полицията води разследване. Областният управител Георги Ранов е сезирал областния прокурор, за да бъде извършена проверка, но това за момента са само предположения. Това е фланец с болтове, като два или три от тях ги няма и от там точно е течът”, обясни Косев. Той допълни, че досега не се е случвал подобен инцидент в съоръжението.

Сигналът за изтичането е подадено около 03:00 часа сутринта. Първоначално се смяташе, че става въпрос за газ от държавното хранилище. По-късно се оказа, че причината е огромно изтичане на газ от митнически акцизен склад, където частна фирма държи запасите си.

Смята се, че синьото гориво е изпуснато от една от четирите 80-тонни цистерни, които са в района до жп гарата. Гражданска защита и полицията веднага създават организация за спешната евакуация на хората от града.

Въпреки първоначалните информации, че е изведено цялото неселение, всъщност само около 60 човека от близките къщи са били отдалечени от мястото на безопасно разстояние в северната част на Николаево.

Заради опасността от искра обаче и големите концентрации на пропан-бутан, бяха спрени токът и транспортът, включително и влаковият по подбалканската линия София-Бургас.

Всички входове на 10 км от Николаево бяха блокирани от полицейски патрули, които пренасочваха движението.

Стоян Колев - шеф на Гражданска защита, каза че след направени тройни замервания - през половин час, когато и третите проби показали нула, разпоредил да се пусне движението.

На място областният управител на Стара Загора Георги Радев пък допълни, че е рано да се говори за причините, но е разпоредил проверка.

По-късно през деня стана ясно, че Районна прокуратура-Казанлък извършва разследване срещу неизвестен извършител за това, че е "съхранявал не по установения ред опасно вещество, като с това е създал опасност за живота и здравето на другиму и немаловажни вреди на околната среда".