Механизъм за сътрудничество по проблемите с бежанците е предложил турският премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с Бойко Борисов. Разговорът е бил по инициатива на турската страна. Бойко Борисов се съгласил, но повече подробности не се съобщават. Поводът за обаждането е бил предаването на Абдуллах Бююк на турската страна, съобщава БГНЕС.  

Експулсирането на турския бизнесмен предизвика ограмен скандал у нас. Омбудсманаът Мая Манолова, различни неправителствани организации, политически лидери от опозицията и общественици осъдиха акта на МВР като неконституционен. Наведената главица пред султана и клякането пред Анкара не вещае нищо добро за България, обявиха политически анализатори и правозащитници.

Борисов опита да защити експулсирането с общи приказки за сложната ситуация в света и на Балканите, но това едва ли е достатъчно, за да се потъпкват правни норми в едно демократично общество.

Бююк е смятан за финансиста на организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен. Анкара сочи последователите на духовника за организаторите на опита за преврат на 15 юли.

Бинали Йълдъръм е уверил премиера ни, че всички гюленисти, предадени на Турция, ще бъдат съдени съгласно законите и принципите на правото и справедливостта.

В същото време турските медии широко отразиха интервюто на премиера Бойко Борисов пред Нова тв като поставиха акцента върху изявлението, че „ако трябва, ще вземе главите на всички хора на Гюлен". Точно тези думи са използвани от проправителствените издания и телевизии в Турция.

Колажи в турските вестници. Снимка БГНЕС

"Ще дадем главите на всички от ФЕТО" е заглавието във вестник "Сабах". Под колаж със снимките на Борисов и главния враг на Турция Фетхуллах Гюлен се уточнява, че по повод предаването на Абдуллах Бююк премиерът ни е обещал, че „ако се налага, ще предаде главите на всички членове на ФЕТО“, пише БГНЕС. Борисов е цитиран да казва, че ние ще продължаваме да поддържаме много добри взаимоотношения с правителството и президента на Турция, както и че Бююк е само един от общо 25 000 души, върнати по този начин. Ако Турция пусне 500 000 бежанци, те ще изберат България като първата сигурна страна, искам да успокоя и правозащитниците, че в Турция няма смъртно наказание, цитиран е Борисов във в. “Сабах“. Вестник „Стар" пише: „Борисов: Главите на всички от ФЕТО ще бъдат дадени на Турция“. В текста, който е като под индиго от „Сабах“, се уточнява, че премиерът на България днес е отхвърлил медийните нападки и реакции по повод предаването на Абдуллах Бююк.