Руският президент Владимир Путин пак си играе с огъня. Този път това може да се окаже летен блъф или претекст за ескалация на войната с Украйна. Във всички случаи това отразява решимостта на Путин да мами и извършва подривна дейност, когато преследва целите си у дома или в чужбина, като се възползва от отвлеченото внимание на САЩ и Европа.

Руската Федерална служба за сигурност, или ФСБ, обяви в сряда, че един от служителите й е бил убит през уикенда край де факто границата между Крим и Украйна. Русия откъсна Крим от Украйна в първите месеци на 2014 г., след това подкрепи метежа в украинските източни Донецка и Луганска области. Те продължават да кипят от насилие, но границата между Крим и Украйна бе сравнително спокойна. Според ФСБ диверсантите били въоръжени с бомби и боеприпаси и намерението им било да разрушат инфраструктурата в Крим. В понеделник имало втори опит с подкрепа на украинската артилерия, при който бил убит войник от руската армия. Украйна отговори, че всичко това е "фантазия", провокация от Русия. Има много малко данни какво наистина се е случило и този конфликт придаде ново значение на старата поговорка, че истината е първата жертва на войната. Но съобщението на ФСБ звучи доста подозрително, като гамбит на Путин, който веднага обеща отмъщение. Украинският президент Петро Порошенко постави войските си в бойна готовност.

Вече сме гледали този филм. Войските на Путин тихомълком превзеха предимно рускоговорещия Крим със своите "зелени човечета" без отличителни военни знаци. Той така и не призна ролята на Русия в подклаждането и вдигането на бунта в Донбас, нито в свалянето на малайзийския пътнически самолет. Военната му кампания в Сирия бе проведена с подобни дезинформация и нехайство. Путин играе по свои собствени правила дори на олимпиадата през 2014 г. в Сочи - неговата перла, която ФСБ и руската държава поквариха, като систематично тъпчеха с допинг руските спортисти, а след това подменяха пробите.

Защо сега трябва да се разпалва нова битка? Завоюването на Крим бе твърде популярно у дома и Путин може би се надява на увеличаването на популярността си преди парламентарните избори на 18 септември, като вероятно ще отвлече вниманието на руснаците от икономическите трудности, причинени донякъде от западните санкции. Изглежда, Путин също така е изчислил, че докато САЩ са втренчени в кандидат-президентската си кампания, Европа е притеснена от "Брекзит" и миграционната криза, а светът гледа олимпиадата в Рио... Това дава възможност да се действа без страх от сериозен отговор. В крайна сметка Русия постоянно отхвърля исканията на САЩ за сътрудничество в Сирия, а администрацията на Обама отговаря само с още молби. Донбас все още е разтърсван от насилие - 1200 души бяха убити през последните 8 месеца, а споразуменията "Минск-2" за прекратяване на огъня никога не бяха изцяло спазени. Всички тези събития обаче изчезнаха от първите страници на медиите.

През 2014 г. президентът Обама и държавният секретар Джон Кери призоваха Путин да "слезе от шосето" на по-интензивната война в Украйна. Путин обаче не се съобрази със знаците на регулировчика. САЩ и Европа трудно могат да си позволят задоволство и илюзии относно Русия.

-----

* Коментарът на в. "Вашингтон пост" е редакционен.