Украинският президент Петро Порошенко нареди днес привеждането в повишена бойна готовност на всички армейски подразделенията по границата с Крим и в Донбас, предаде Нюз.Ру.

Владислав Селезньов от украинския Генщаб съобщи по-късно, че от вчера в южната част на страната са започнали предварително планирани военни учения на морската пехота и ракетните войски. А по границата между Украйна и Крим са се появили руски десантно-щурмови подразделения.

"Въоръжените сили на Руската федерация извършват демонстративно-провокативни действия. Днес на 2 километра от административната граница (между Крим и Украйна - б.р.) бойци от механизирана рота се разгърнаха в боен порядък и започна да се окопава и извършва инженерни дейности", заяви Селезньов.

Това станало близо до град Джанкой. По-късно друга рота направила същото край град Армянск.

Днес руският президент Владимир Путин проведе съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност. На него са били обсъдени допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и жизнено важните инфраструктури на Крим.

Напрежението на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., се покачва вече няколко дни поред.

Вчера руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че е предотвратила серия от въоръжени украински набези срещу полуострова през уикенда.

Задържани са 12 души, обявени са диверсанти. Още двама са убити. Загинали са и трима руски комансоки.

А руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че минава към терор, като е избрала тероризма пред мира, и че играе опасна игра.

"Украйна не търси пътя на преговорите, а минава към терор", заяви той.

Според него целта на подобни действия била да се отвлече вниманието на гражданите на Украйна от вътрешните проблеми на страната.

"Няма никакъв друг смисъл от тези акции от отвличането на вниманието от бедственото положение в икономиката на Украйно, от от бедственото положение на значителен брой украински граждани", подчерта руският президент.

В отговор украинският президент Петро Порошенко отхвърли обвиненията от страна на Русия.

„Те са толкова безсмислени и цинични, колкото и изказванията на Москва, че в Донбас няма руски войски", заяви Порошенко.

"Украйно решително осъжда тероризма във всичките му проявления и форми, и съответно отхвърля практиката на използването на терористични средства за прекратяване на окупацията на Крим", продължи още украинският президент.

По думите му "точно Русия отдавна щедро финансира и активно поддържа тероризма на територията на Украйна, като го е издигнала до ниво на държавна политика - и в анексирания Крим, и в окупирания Донбас, в стила на 30-те години на миналия век".

А ето какво се е случило според руския вестник "Комерсант".

Според вестника задържаните заявили, че искали да извършат няколко взрива в кримски курорти, като предизвикат паника. Целта им била "да убият туризма". В плановете им обаче не влизало да бъдат убити хора.

Според руските власти задържаните признали, че готвели атентати в кримските курорти. Снимка Архив

Информацията на "Комерсант" не е потвърдена от други източници. Освен това почти всички печатни издания в Русия са под контрола на Кремъл.

Не били планирани атентати срещу кримските ръководители или промишлените обекти на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г. Ден по-рано обаче Интерфакс твърдеше, че намеренията на групата били за атентати срещу инфраструктурата и някои заводи.

Повечето арестувани били жители на Крим. Някои от тях носели руски паспорти, чиято автентичност се проверява.

Те споделили, че сътрудничили с Главното управление по разузнаване (ГРУ) към украинското военно министерство. Там групата преминала диверсионна подготовка. Тя се състояла от 7 души. На 7 август диверсантите, въоръжени и облечени в камуфлажни униформи по съветски образец, били прехвърлени през Перекопския залив и слезли на брега в района на град Армянск.

Диверсантите успели да се промъкнат покрай граничните постове. На 2 километра от брега обаче те били открити от бойци от спецотряда "Вимпел" към ФСБ. Избухнала престрелка. Загинали двама диверсанти и един командос.

Арестуваните заявили, че очаквали втора група, която да ги снабди с експлозиви. Новината за залавянето им обаче изтекла в местните медии. Вероятно диверсантите от втората група научили за залавянето на колегите им и се скрили.

Втората група била открита през нощта срещу 8 август. Тя се движела към пристанището Сиваш в опит да отплава по море към Украйна. И тук избухнала престрелка. Загинал един командос.

Петро Порошенко нарече "фантазия" обвиненията на Москва. Те бяха опровергани и от Министерството на отбраната, и от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

"Това не е първото лъжливо обвинение на Русия срещу Украйна. Нашите санкции, свързани с окупацията на Крим, ще останат в сила, докато Русия не върне полуострова на Украйна", коментира в туитър посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайът.

ЕС също реагира.

"Чухме изявленията на руските власти уж за събития в Армянск, а също и изявленията на украинските власти, които отричат каквато и да било причастност към тези уж събития- Важно е също да се отбележи, че няма никакво независимо потвърждение на обвиненията, отправени от руските власти", заяви говорителката на дипломатическата служба на ЕС Мая Коциянчич.

Петро Порошенко поиска външното министерство в Киев да инициира разговор с Путин. Той иска също така да проведе разговор в тристранен нормандски формат с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Порошенко смята да говори още с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с американския вицепрезидент Джо Байдън.

Външният министър Павло Климкин има задачата да информира другите страни за позицията на Украйна чрез нейните посолства.

Тази вечер по настояване на Киев ще бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност. В момента Украйна е негов член.

"Русия отказва да участва в преговори в нормандски формат, докато Украйна не се откаже от политиката си на терор и провокации." Това се казва в изявление на външното министерство в Москва.

Кримският регионален премиер Василий Аксьонов заяви, че диверсантите са подготвени не само от Украйна, но и от Държавния департамент на САЩ. В изявление по телевизия "Россия 24" той предложи те да бъдат бесени на границата.

"С диверсантите трябва да бъде постъпвано точно така, както постъпват фермерите с враните, които грабят реколтата. Убиват ги и ги провесват на входа на имота за назидание на останалите", каза Аксьонов.