Астрономите на университета Куийнс в Белфаст обявиха, че са открили мистериозен обект във външната част на Слънчевата система. Той се намира в странна орбита след Нептун, която не може да бъде обяснена засега, съобщава сп. New Scientist.

"Надявам се, че всички са затегнали коланите си, защото нашата външна Слънчева система става все по-странна."

Така Мишел Банистър, астроном от университета коментира новото откритие в туитър.

Обектът има доста интересни характеристики. Той е около 160 хил. пъти по-блед от Нептун, което означава, че най-вероятно е съставен предимно от лед и е с диаметър под 200 км. Освен това има доста нестандартна орбита. Тя е на 110-градусов ъгъл спрямо основния хоризонтал на Слънчевата система и при всяка обиколка се качва все повече. И ще по-странно - обектът обикаля Слънцето в обратна посока спрямо останалите планети.

Заради особеностите му учените нарекоха обекта Niku, което на мандарин означава "бунтовник".

.Астрономите казват, че движението на всички планети в една равнина и посока е характерно за планетарните системи. То се получава, когато звездата се формира, и това създава плосък диск от прах и газове около нея. Центробежните сили след това задвижват всичко в една посока.

Това означава, че всичко, което не е в същата равнина или посока, значи е било изместено от друг обект.

"Това подсказва, че в края на Слънчевата система се случват повече неща, отколкото знаем в момента", коментира Матю Холман от центъра за астрофизика на Харвард и част от екипа, открил Niku.

Засега астрономите нямат представа какво може да е променило орбитата на Niku. Една от теориите, които по-рано тази година астрономите публикуваха, е, че има девета планета в Слънчевата система и тя може да е 10 пъти по-голяма от Земята. Тя също е с променена орбита, но за разлика от Niku нейното съществуване не е доказано.

Освен това новото тяло е твърде близо спрямо теоретичната орбита на т. нар. Девета планета, което означава, че не е повлияно от нея дори и да съществува. "Засега не знаем отговора", коментира Холман.

Точно тези неизвестни вълнуват астрономите.

"Когато имаш някои характеристики, които не можеш да обясниш, е много вълнуващо и в някакъв смисъл е предзнаменование за ново развитие", казва Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт, част от екипа, който по-рано тази година откри Деветата планета.

Банистър е още по-развълнувана:

"Прекрасно е, че е толкова объркващо. Очаквам с нетърпение какво ще направят теоритичните анализатори, когато тръгнат да проучват въпроса", казва тя.