Обществото и социалните мрежи в България се възмутиха от решението да бъде екстрадиран турският гражданин Абдуллах Бююк, пишат редица западни медии, сред които The Times и "Дойче Веле". Те цитират мнения, че решението на българските власти да дадат подкрепящия Гюлен политически беглец на Ердоган, е огъване под натиска на съседна Турция.

The Times цитира бившия правосъден министър Христо Иванов, който написа във фейсбук:

"Отвратително е българското държавно управление да се сгъва по подобен унизителен за държавата ни и за всеки свободен гражданин начин."

Посочени са подобни коментари и на граждански организации.

В материала се казва още, че България е изключително предпазлива в коментарите си относно проваления преврат в Турция, страхувайки се от масова вълна бежанци, ако сделката на страната с Брюксел се разпадне.

"Дойче веле" пък споменава, че съседна Гърция, за разлика от нас, не е предала избягалите с хеликоптери превратаджии, които също бяха поискани от Ердоган.

Тази сутрин премиерът Борисов потвърди в ефира на Нова тв, че е много притеснен от съседката ни, която може да пусне към България стотици хиляди бежанци. Той обаче отрече екстрадицията да има нещо общо с този проблем, и заяви, че е възложил на вътрешната министърка Румяна Бъчварова да направи проверки. И, ако се налага, да уволни виновния.