"Не се чувствам виновна, защото не съм направила нищо лошо. Чувствам се неудобна. Не само, че съм тъжна. Чувствам се ограбена душевно и емоционално", заяви пред БНТ уличената в употреба на допинг на олимпиадата в Рио де Жанейро наша лекоатлетка Силвия Дънекова.

Преди часове стана ясно, че състезателката на 3000 метра стипълчейз е дала положителна проба за препарата еритропоетин (ЕПО), масово използван преди десет и повече години. Направен й е тест малко след пристигането на игрите на 26 юли. Допинг ченгетата обаче се връщат внезапно дни по-късно за кръвен тест.

Рано тази сутрин наше време бе отворена и "Б" пробата на Силвия - тя потвърди първата. За положителния тест на Дънекова се е знаело от няколко дни, но в делегацията ни пазели тайна.

Бегачката добави пред БНТ, че станала неудобна за допинг ченгетата, тъй като написала възражение срещу методите им. Тя се съмнява в честността на жребия за определяне на спортистите, които да бъдат тествани. Техни представители й споделяли, че имената се спускат "отгоре", а не става дума за случаен подбор. 

"Четири пъти ми вземаха проби, откакто съм в Рио. Три от пробите бяха отрицателни. Резултатите от четвъртата се забавиха, няколко пъти влизах в профила си. В един момент излезе, че пробата е положителна. Шокът беше невероятно голям. Аз не съм ненормален човек да дойда на олимпиада и да вземам нещо... Няма как да се случи. Аз съм сигурна в себе си. Шест пъти са ми въртяли пробата. Накрая тя е показала съмнение за метаболитен отпадък. Съмнение. Аз с нищо не им застрашавам медалите, каза още лекоатлетката преди отваряне на "Б" пробата. - Абсурдно е да започна да бягам за призово класиране. Знам си възможностите. Не вярвам резултатът от "Б" пробата да е различен, защото по този начин те сами ще се компрометират. УАДА (Световната антидопингова агенция, бел. ред.) сякаш работи за унищожаването на спорта, а не за предпазването на спортистите. Ако видите каква сграда са си построили тук... Никой не е застрахован. Тези методи на анализ са такива, че дори и баща ми да дойде да даде проба и неговата ще е положителна. Ние няма как да се защитим. Надявам се, че тази затворена врата ще ми отвори други. Имах намерение да се откажа от спорта след тази олимпиада. Не напълно, но поне да бягам на по-малко състезания. Сега те ми помогнаха да се откажа напълно. Очаквам да се излее много помия върху мен. Мога да кажа на всеки критик - покрийте си нормативите, играйте по правилата на УАДА и тогава ме съдете."

Българката вероятно ще получи 4-годишно наказание. Толкова е вече минималното след промяна на правилата. Дънекова участва и в Лондон преди 4 години, когато не успя да стигне до финала.

Силвия намеси мегаскандалът с руските спортисти и геополитиката за своя случай:

"Как си обяснявам това отношение към мен? Ами ние сме от източна Европа. Близо сме до Русия. Путин не успя да се справи с тях, та аз ли ще успея?!" 

Тя си обясни съмнението за "метаболитен отпадък" с "комбинация от приемане на хранителни добавки" в Рио де Жанейро.

За последно български лекоатлет даде положителна проба на олимпийски игри през 2000 г. в Сидни - Ива Пранджева. Тя "изгоря" и четири години по-рано в Атланта.

"Много неприятно! Силвия е дала отрицателна проба, когато е пристигнала в Рио, след това явно нещо се е случило. Ние не можем да контролираме постоянно кой какво си слага в устата. Не съм говорил с нея, преди да излезе втората проба нищо не мога да кажа. Ние си свършихме работата, тествахе спортистите многократно. Но не виждам логика в подобни действия от страна на Дънекова, тъй като тя няма шанс за медал. Най-много можеше да стигне до финал. Хвърля се петно върху българския спорт, а ние с нищо не сме го заслужили", рече спортният министър Красен Кралев пред БНТ, отново преди да е отворена "Б" пробата.

В официално изявлнение на българската делегация се казва следното:

„Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено, че в допинг пробата на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова е открито наличието на неспецифична субстанция. Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA(известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“). Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба Б потвърди резултата от проба А. Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС.”

Шефовете на българската федерация по лека атлетика отказват коментар засега. Треньор на Силвия Дънекова е д-р Ангел Лозанов, който от известно време работи и като наставник в Царицата на спортовете.