Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комбинация от силни ветрове и слаба консумация са довели до рекорд за Шотландия - цялата държава е произвела за един ден повече електричество от вятърни турбини, отколкото е изхабила за същия период, съобщи британският в. "Индепендънт".

Според анализа на местното бюро на WWF (Световния фонд за дивата природа) силните бури миналия уикенд са генерирали 106% от цялото електричество, ползвано то всеки дом и бизнес в страната на 7 август. Ветровете обаче са достигали до 185 км/ч на високите места. Наложи се спиране на много влакове, тъй като бурята събори множество дървета по релсите, части от град Дънди в южната част на страната например бяха без ток. 

Въпреки изключителните условия, довели до рекорда, според анализаторите на WWF това е добър знак за възможностите на Шотландия да разполага с изцяло чиста енергия.

"Този важен момент е възможен отчасти благодарение на дългите години политическа подкрепа, през които възобновяемата енергия е задоволявала повече от половината ни нужди. Ако обаче искаме да видим ползите от икономика с малък въглероден отпечатък, трябва тази подкрепа да продължи", отбеляза директорът на местния WWF Ланг Банкс.

Шотландия има над 5300 мегавата капацитет за производство на електричество от вятърни централи. Правителството си е поставило за цел до 2020 г. всеки ден да е като миналата неделя. Изключително много помага и фактът, че над 80% от шотландците, включително по регионите, в които се монтират множеството вятърни турбини, одобряват технологията.

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Слабо уйски

С потребление от 38 ГВч, какъв им е проблемът, те може и без ток да живеят. На човек ползват по-малко от нас, с нашата несъществуваща икономика.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.