Германските следствени власти издираха нови осем нацистки престъпници. Сезирана е прокуратурата в различни федерални провинции, където живеят заподозрените. Те ще бъдат разследвани и най-вероятно изправени на съд за съучастие в хиляди убийства в концентрационен лагер.

Това съобщи Йенс Ромел (43 г.), директор на Централната служба за изясняване на националсоциалистически престъпления с централа в град Лудвигсбург.

“Става въпрос за четирима мъже и четири жени, които са били на служба в германския концентрационен лагер "Щутхоф" край Гданск”, уточни Ромел.

Наблюдаващият прокурор поясни, че мъжете са работили като надзиратели, а жените са били машинописки, телефонистки и свързочнички. Заподозрените в нацистки престъпления са родени между 1918 и 1927 г., което ще рече, че са на възраст от 89 до 98 години.

Ромел оповести също, че експерти на неговата служба в момента издирват и нацистки престъпници, работили в концентрационните лагери "Берген-Белзен" и "Нойенгаме", за които се предполага, че са още живи.

Лагерът "Аушвиц".

Ромел допълни, че продължава следствието срещу вече издирени престъпници, били на различни служби в лагерите "Аушвиц" и "Майданек". Те също са заподозрени в съучастие в убийства.

Ромел изрази и надежда, че скоро Федералният върховен съд ще се произнесе по обжалваната присъда, произнесена срещу Оскар Грьонинг.

Бившият есесовец, който е на 95 години, на 15 юли 2015 г. получи 4-годишна ефектевна присъда заради съучастие в убийствата на най-малко 300 000 концлагеристи в Аушвиц. Присъдата беше обжалвана както от защитата, така и от прокуратурата.

По време на процеса Грьонинг призна морална вина по време на Холокоста. Призна също, че е броил парите, които са били отнемани от новопристигнали концлагеристи и ги е превеждал в Берлин. Заради тази дейност навремето той бил наричан “счетоводителят на Аушвиц”. Пред съда Грьонинг опита да се оневини, бил само “колелце от машината”.

В Германия няма давност за престъпления срещу човечеството, за военни престъпления, но също и за убийство в мирни времена.

Що се отнася до времето на Третия райх, не е нужно да се доказва извършването на конкретно престъпление. Достатъчно е да се докаже, че съответното лице и било на служба в концентрационен лагер.

Последнят засега осъден е Райнхолд Ханинг (94 г.), надзирател в Аушвиц от януари 1943 до юни 1944 г.  През юни тази година съд в Детмолд го изпрати за пет години зад решетки. При произнасяне на присъдата съдийката Анке Груда изрече:

"Вие сте гледали безучастно как хора са загивали в газовите камери."