"Доскоро нашият интерес бе Русия и Турция да не се сбият. Сега нашият интерес е да не се прегърнат толкова крепко, че да се окажем по средата, задушени. Засега се опипват, не са се прегърнали крепко".

Така политологът Евгений Дайнов коментира пред Нова тв срещата между руския президент Владимир Путин и държавния глава на Турция Реджеп Ердоган.

Според Дайнов двамата президенти едва ли са коментирали България, защото "ние сме им малки". Той смята, че "един шумен популист" на южната ни граница като Ердоган е много опасен.

"Особено такъв кибритлия. Не го знаеш докъде ще стигне. Един диктатор, който е емоционален, не знаеш в някаква емоция докъде ще стигне", смята политологът.

Георги Коритаров.

Според журналиста Георги Коритаров деескалацията в отношенията между Русия и Турция е започнала отдавна в тихата димпломация. Основната причина за това според него са ситуацията в Сирия и проблемът с кюрдите.

Коритаров смята, че дестабилизацията в отношенията между ЕС и Турция се дължи на неспособността на Брюксел да гледа стратегически и да разгърне концепция. ЕС бил неспособен да вникне в една много специфична обществена реалност като турската. Той подчерта, че на големия митинг преди няколко дни опозицията в Турция се е обявила за съхраняване на парламентаризма, с което се е противопоставила на амбицията на Ердоган за президентска република.

Евгений Дайнов пък добави, че бъдещият президент на България трябва да в уравновсен и умел, "а не наперен с пагони". Коритаров допълни, че лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева в двойка с кандидат от десницата би била добра комбинация.