Море от стотици хиляди хора и национални знамена - така изглеждаше Истанбул в неделя привечер по време на свикания от властта заключителен митинг "Демокрация и герои" по случай неуспеха на опита за преврат на 15 юли. Президентът Реждеп Ердоган и съпругата му, премиерът Бинали Йълдъръм, всички министри от правителството и лидерите на опозицията са вече там, а турската телевизия предава събитието на живо във всички 80 провинции на Турция. 

 
Море от хора и турски национални знамена без партийни символи на власт и опозиция - това представляваше Истанбул в неделя вечер. Снимки БГНЕС

Военни кораби и авиация охраняваха събитието, чиито мащаб бе наистина впечатляващ. Пред множеството освен властта, начело с Ердоган и Йълдъръм, говори и лидерът на Национал-републиканската партия в Турция Кемал Кълъчдароглу. Той се обърна към хората с призива страната да се стреми към съхраняване на светския и парламентарния си характер, предаде БГНЕС.

Основният опозиционен политик подчерта, че когато държавата се бори срещу несправедливостите, няма право да заобикаля законите и неотменен неин дълг е да се развива под върховенството на закона.
Дори само един човек да е ощетен от загубата на хляба и поминъка си, да се е сблъскал с несправедливост, това е загуба за цяла Турция и когато започнем да изграждаме отново страната си, не трябва да се препъваме в старите бариери, заяви Кълъчдароглу.
По думите му датата 15 юли е специална, защото отваря нова врата към нова Турция, а политиците са длъжни да извлекат най-важния урок за себе си. Първото условие за бъдещето на страната Кълъчдароглу вижда в категоричното отсъствие на политиката от джамиите, казармите и съдебната система.
 
Премиерът Бинали Йълдъръм се закани страната да се прочисти от "микроби". Снимка БГНЕС

Веднага след опозиционера говори премиерът Бинали Йълдъръм. Той определи мерките срещу "свързаните с Фетхуллах Гюлен превдратаджии" като "война за независимост" и благодари на Аллах за това, че убитите при сблъсъците мъченици на демокрацията лежат с чест в земята".  Той се закани, че „всички предатели и микроби, които противопоставиха турци и кюрди, ще бъдат прочистени така, както и всевъзможните терористични групировки“.

Няма да се отклоним от демокрацията, враговете ни ще се стопят, приятелите ни ще се множат, а лидерът на терористите ще бъде върнат на Турция и ще отговаря за престъпленията си, обеща премиерът. 
Пред милионите поддръжници на властта и опозицията Ердоган отново се закани, че до края на месеца Турция ще бъде "прочистена от вредните елементи" и обясни, че опитът за преврат от 15 юли е дал възможност на страната да се отърве от терористите.
 
Количеството хора, събрали се в Истанбул, беше наистина внушаващо. Според някои агенции в страната митингуващите са били много над милион души.
Снимка БГНЕС

 

Той отново заяви, че ако народът на страната иска смъртно наказание, политиците ще се съобразят. Разкритикува и Европа, която, по думите му, от 53 години лъжела Турция, въпреки че страната изпълнява ангажиментите си. Този път критиката бе контретно по отгаза за сваляне на визите за турски граждани в замяна на споразумението за бежанците.

По-рано през деня Ердоган също бе заявил, че Турция ще бъде прочистена от "вредните елементи" - хората на Фетхуллах Гюлен, и изградена наново до края на месеца. Това стана в интервю за Ал Зжазира. 

"От 40 г. насам групировката на Гюлен прониква навсякъде – в армията, в полицията, в съдилищата. Октоподът е пуснал пипалата си и за 20 дни или за месец е трудно да бъдат премахнати, това е дълъг процес. Но ще ги изтръгнем от корен, ще изградим държавата от нулата“, обясни Ердоган.

Според него превратът е планиран през последните 3 години, но призна, че е бил неочакван.

"Не търсим отмъщение, а справедливо възмездие", подчерта той.

От опитът за преврат на 15 юли насам Ердоган обяви извънредно положение и уволни хиляди съдии, прокурори, десетки хиляди учители, служители в министерствата, военни, затвори училища, университети, фондации, арестува журналисти и завзе медии в страната, с обяснението, че всички са свързани в живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. 

"Знайте си мястото, бъдете честни и адекватни. Преврат срещу правителство, избрано от народа, е непростимо престъпление. Това е удар върху мирните хора, избрали демокрацията пред тоталитаризма. И ние ще дадем урок на целия свят", каза още президентът.

Вицепремиерът на страната Нумар Куртулмуш пък обяви днес пред CNNTurk, че ще се работи за по-демократична Турция:

"Променяме политическия език, преминаваме към диалог и ще блокираме всеки опит за преврат. Наложително е да се засилят стандартите на демокрацията – свободата на изразяването, свободата на медиите, политическия плурализъм в живота ни, способността на институциите да изразяват волята на народа и да няма противопоставяне, защото всички те са заедно в демократичния процес."

Европейските лидери обаче са скептични към думите на турските власти. Външният министър на Австрия Себастиян Курц, който призова да се спрат преговорите за присъединяването на Турция към Европейския съюз. Канцлерът на страната Кристиян Керн подкрепи министъра си и заяви, че ще инииира дискусия сред европейските лидери заради пробойни в демокрацията и икономиката в страната. 

Отговорът от Турция не закъсня - външният министър Мевлют Чавушоглу обяви Австрия за "столица на радикалния расизъм" и препоръча Виена да гледа собствените си проблеми.

Шведският премиер Стефан Люовфен, въпреки подицията на външната си министърка Маргот Валстрьом, която иска да продължи диалога за членство, също се обяви срещу мерките на Ердоган след преврата.

"Турция върви по неправилен път и не става дума само за свободата на изразяването, трябва да се вземат предвид и действията спрямо медиите и журналистите. Ситуацията е твърде тревожна. Властите настояват от ноември турските граждани да получат правото на безвизово пътуване в Европа, но за да се стигне дотам, трябва да се изпълняват всички ангажименти по сделката за бежанците“, заяви той днес по време на визита в Норвегия. "Прекалено е това, което научаваме всеки ден – хора се хвърлят в затворите, уволняват се масово от работа и е твърде съмнително, че ще се докаже съпричастието на всички към опита за преврат, но е сигурно, че за дълъг период споразумението с Европа за бежанците ще бъде в опасност."