"Постигнахме политическо решение да възродим проекта за газопровода "Турски поток", заяви днес руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с Реджеп Ердоган в Санкт Петербург.

Той говори веднага след двучасовата си среща на четири очи с турския държавен глава, последвана от разговори между двете делегации.

"За да възобновим изграждането на газопровода "Южен поток", ни трябват железни гаранции от Европа", допълни Путин.

Така той отговори на въпроса кой от двата проекта е приоритетен за Русия, предаде РИА Новости.

"Ние никога не политизираме въпросите на икономическото сътрудничество. Когато предлагахме "Южен поток", изхождахме от това, че нашият газ може да стигне направо в Южна Европа, до потребителите в ЕС. Но първо Европарламентът взе решение, което попречи на реализирането на "Южен поток", а след това Еврокомисията прати писмо до българското правителство с настояване работата да бъде спряна. 

В крайна сметка ние не получихме разрешение от българските власти за влизане на българска територия. Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект. Но ние понесохме определени загуби заради отказа на европейските партньори от реализирането на този проект. Сега само намеренията не са достатъчни, трябват ни абсолютно железни гаранции от юридически характер",  каза Путин.

На руски език президентът каза „железобетонни гаранции“. И добави, че реализирането на "Турски поток" може да започне в най-скоро време. Същото важи и за ядрената централа "Аккую".

Ердоган обяви, че страната му е готова веднага да започне строителството на газопровода, както и евентуално чрез него да се доставя синьо гориво на Европа. И отново нарече руският президент свой "добър приятел".

"Предприетите стъпки ще доведат до много различна и нова ера в отношенията ни", заяви преди разговорите турският президент, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта това, преди да влезе на срещата с Владимир Путин. Тя се проведе в Гръцката приемна в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

"Сътрудничеството с Русия може да помогне за разрешаването на проблемите в региона", каза още Ердоган.

Ердоган пристигна на посещение в Русия, смятано от повечето анализатори за историческо. Двамата лидери се срещат за първи път слд свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители на 24 ноември 2015 г. Заради инцидента между Анкара и Москва избухна търговска и дипломатическа война.

От месец и половина насам обаче започна сближаване.

Путин започна изявлението си със споменаване на сваления самолет.

"Всички знаем, че в предишните години отношенията между нашите страни достигна безпрецедентно високо равнище и качество. След известната трагедия през ноември обаче, при която загинаха наши военнослужещи, те се сринаха на много ниско ниво, деградираха", каза Путин.

И продължи:

"Всички ние искаме възстановяване на нашия диалог, на отношенията в интерес на народите на Турция и Русия."

Руският лидер припомни, че е един от първите, обадили се на Ердоган след неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли:

"Искам още веднъж да кажа, че това е нашата принципна позиция. Винаги сме категорично против каквито и да било опити за неконституционни действия. В тази връзка искам да изразя надеждата, че под ваше ръководство турският народ ще може да се справи с този проблем и редът, конституционната законност ще бъдат възстановени."

Домакинът допълни, че разговорите ще включват възстановяването на търговско-икономическите връзки и съвместната борба с тероризма.

Двете делегации разговарят помежду си.

Ердоган започна с благодарност към Путин, който в такъв деликатен момент намерил време и го приел като гост.

След което и турският лидер спомена инцидента със самолета:

"Както си спомняте, планирахме да се видим на срещата на Г-20. Както знаете, заради случилото се ни се наложи малко да променим плановете ни."

Ердоган допълни, че руско-турските отношения наистина са навлезли в положително русло. Той благодари на Путин за обаждането по телефона след метежа.

"Наистина вашето позвъняване веднага след опита за преврат много зарадва и мене лично, и моите колеги, и нашия народ", изтъкна той.

И допълни:

"В региона очакват много от нас двамата от политическа гледна точка."

В края на пресконференцията Путин обеща съвсем скоро да бъдат подновени чартърните полети към Турция. Руският лидер ги отмени след свалянето на самолета. Преди месец и половина руските власти отмениха забраната за продажба на пакети за почивка в Турция.

Същевременно Москва ще отменя поетапно наложените след инцидента санкции срещу Анкара, увери домакинът. След срещите на двете оффициални делегации се състояха разговори с ръководители на големи компании от двете страни.

Двамата президенти обсъдиха и разрешаването на кризатав Сирия. Според Путин борбата срещу тероризма е общ приоритет и на двете страни. А кризатав Сирия може да бъде решена само по демократичен път.