Хакан Фидан - шефът на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) придружава президента Реджеп Ердоган при визитата му в Русия, съобщи в. "Хюриет".

В делегацията е и зетят на Ердоган - министърът на енергетиката Берат Албайрак.

Фидан и Албайрак са изключително важни фигури.

МИТ е на пряко подчинение на президента, а самиат Фидан е сред най-приближените хора на Ердоган и е една от най-важните фигури в управляващаата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Според запознати турското разузнаване има 800 свои агенти, които под прикритие следят зад граница активността на потенциални терористи, както и на противници на ПСР, основана от Ердоган. След неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли Фидан бе остро критикуван, че  не е информирал навреме за подготовката му Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

Шефът на МИТ е включен в делегацията в последния момент и пътуването му е възприето като изненада, твърди телевизия "Хабер 7".

Същевременно един от големите въпроси е дали Москва и Анкара ще решат да подновят "Турски поток". Енергийният проект бе спрян, след като на 24 ноември 2015 г. турски изтребители свалиха руски бомбардировач. Инцидентът влоши отношенията между двете страни. От края на юни обаче Путин и Ердоган започнаха постепенно сближаване. Кулминацията настъпи след 15 юли. Тогава руският лидер подкрепи турския си колега срещу превратаджиите. Енергийният ресор в Турция е в ръцете на Берат Албайрак, който от 2004 г. е женен за Есра - една от дъщерите на Ердоган.

В делегацията на президента са също вицепремиерът Мехмет Шимшек, външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и на туризма Набил Авджъ, както и зам.-шефът на управляващата партия Мехди Екер.