Проектът за строителството на газопровода "Турски поток" е прекратен, предаде БГНЕС.

Новината обяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

“В момента преговорите по „Турски поток“ са прекратени. Още повече, че в съответствие с постановление на правителството е спряна работата на междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество между двете страни. В рамките на това решение са прекратени и преговорите за изработването на споразумение по „Турски поток“, уточни Новак.

Той обаче не коментира съдбата на другия голям руски енергиен проект ядрената централа в Аккую, която се изгражда от държавната корпорация "Росатом".

ПО-КЪСНО ПУТИН ПРЕДУПРЕДИ РУСИЯ ДА СЕ ГОТВИ ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ НА ЕВТИН ПЕТРОЛ И САНКЦИИ

По-рано днес президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че ако Турция има интерес от строителството на газопровода, да се обърне към Москва.

"Що се отнася до "Турски поток", на първо място Турция трябва да ни потърси, ако за нея този проект представлява интерес. В момента Турция не се е обърнала към нас с подобно предложение", каза Милер.

Новината за прекратяването на проекта дойде само час, след като руският президент Владимир Путин проинесе годишното си обръщение към Съвета на федерацията. В него отново имаше обвинения към Турция и закана, че зааради свалянето на руския бомбардировач на 24 ноември няма да й се размине само със забрана за внос на домати или ограничения за строителните компании.

КАКВИ БЯХА ПОСЛЕДНИТЕ ОБВИНЕНИЯ НА ПУТИН КЪМ ТУРЦИЯ

Така "Турски поток" просъществува точно 367 дни, или 1 година и два дни. На 1 декември 2014 г. при визитата си в Анкара Владимир Путин отмени изграждането на газопровода „Южен поток“, който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Тогава той обвини България, че е прекратила проекта.

Вместо "Южен поток" Кремъл предложи нов проект - „Турски поток“. Новият газопровод също трябваше да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаряше маршрута на „Южен поток“, но вместо към България, той завиваше към Турция. Този проект трябваше да има сходен капацитет с предишния. Предвидено бе по него годишно да минават 63 милиарда кубически метра газ.

Тази година обаче и новият проект забуксува. Първоначално планираният капацитет бе намален почти двойно на 2 милиарда кубика. А на 24 септември турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24. Анкара обвини Москва, че нейният самолет нахлул в турсокото въздушно пространство. В отговор Русия наложи санкции срещу Турция.