Както е с много от огромните животни, единственият враг на носорозите са хората. Заради набезите на бракониерите всяка година природозащитните организации като тези в убежището "Грижа за дивите носорози" в Южна Африка трябва да режат роговете на подопечните им носорози. Те са най-ценното от огромните и величествени животни, и тъй като са съставени от кератин, израстват наново.

Макар операцията да не е болезнена, носорозите са внушителни по размери и без умисъл могат да наранят сериозно хората, грижещи се за тях. Затова животните се приспиват. Понякога обаче, като в случая с бебето-сираче Меха, упойката има странични ефекти и може да спре сърцето на животното.

Тогава се налагат мерките, които виждате във видеото - кардио-пулмонарна първа помощ, или сърдечен масаж и изкуствено дишане. Принципът е същия като при хората, с тази разлика, че Меха е 410 кг.

Този път носорогчето е спасено. Но отрязването на роговете не винаги спира бракониерите. Първо, остават около 10% в основата му, и второ, някои ги убиват за отмъщение и от яд. Меха е сираче именно заради ловци на рогове

Освен това, процедурата е скъпа - упойката и нужния персонал, за да бъде открит носорога, струват между 600 и 1000 долара.

Бракониерите убиват всяка година между 300 и 400 бели носорога, което може да не изглежда много, но цялата им популация е не повече от  25 000 животни.