С бездействието си преди 20 години световната общност и Западът допуснаха сръбски военни части да избият 8000 граждани в босненския град Сребреница. Едва заради шока на престъплението бе взето решение за намеса.

ХЕЛИКОПТЕР ПУСНАЛ ВАРЕЛИ С ХЛОР В СИРИЯ?

Днес хуманитарната катастрофа в сирийския град Алепо, която далеч надминава дори случилото се в Сребреница, набира скорост. 300 000 цивилни са обградени от войски на режима на Асад, на Иран и на Русия. Глад и целенасочено разрушаване на граждански обекти като болници са основната цел на тази война с признаци на геноцид, водена от оста Москва-Дамаск-Техеран. ООН и Западът си затварят очите.

 

Бягство или гибел

 

Без каквато и да е международна договореност наскоро Русия и режимът на Асад оповестиха създаването на коридори за снабдяване с хуманитарна помощ на обсадения град. Те обаче го обвързаха с условието останалото в Алепо население да напуска града през тези коридори.

КАКВА МИСИЯ Е ИЗПЪЛНЯВАЛ СВАЛЕНИЯТ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР? 

Цивилното население е изправено пред алтернативата - да бяга или да бъде безогледно бомбардирано и да измре от глад. В действителност това е принудително прогонване, което е поредно военно престъпление под ръоводството на държава, която е постаянна членка на Съвета за сигурност на ООН.

Ако това би било част от неотдавнашната договорка между САЩ и Русия за съвместни действия в Сирия и така да се легитимират подобни варварски методи, то западната водеща сила (с пълното съгласие на европейците) би се превърнала в съзаклятник на убийствено водене на война.

По всяка вероятност Вашингтон за пореден път е бил заслепен от лицемерните обещания на Кремъл за умерено въздействие спрямо Асад, който без военната мощ на Москва и Техеран отдавна да е бил премахнат.

 

Кремъл отваря пътя на Асад с бомби

 

Досега въпросните хуманитарни коридори съществуват единствено в руската пропаганда. Според хуманитарни работници бягащи по тези пътища се обстрелват от снайперисти на режима. В същото време Кремъл се представя като хуманитарен посредник, докато с неотслабваща сила отваря пътя на Асад с бомби. Западът не бива повече да го приема.
С удари срещу позиции на режима Западът трябва да принуди Асад и неговите съюзници към сериозни преговори по примирие и създаване на защитни зони за мирното население. В противен случай този път никой няма да повярва на покаянието на Запада след Сребреница.

-----
* Авторът е политически и икономически кореспондент на германския вестник "Ди Велт", откъдето препечатваме коментара.