Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сваленият вчера руски хеликоптер може да е изпълнявал не хуманитарна, а бойна мисия, намекват западни медии.

Машината бе свалена след обстрел от земята край град Саракеб в район, контролиран от джихадисткия Фронт "Фатех аш Шам" – бившия Фронт „Ан Нусра“, който се отцепи от „Ал Кайда“. Русия обвини именно тази групировка за инцидента, макар досега никой да не е поел отговорност.

КАК БЕ СВАЛЕН ХЕЛИКОПТЕРЪТ

Загинаха всички петима души на борда - тричленният екипаж и двама офицери от руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия.

От руското военно министерство твърдят, че хеликоптерът бил свален, след като се завръщал от хуманитарна мисия в град Алепо, за който в момента се водят ожесточени битки.

Снимките и видеоклиповете от останките на машината обаче показват, че всъщност става дума за щурмови въздухоплавателен съд, снабден с блокове за изстрелване на ракети, пише американското издание "Дейли бийст". И допълва, че инцидентът става в момент, в който руските военновъздушни сили заедно със сирийските правителствени войски провеждат истинска наказателна операция в Алепо.

Ако се съди по останките, хеликоптерът е "Ми-8АМТШ", смята Джоузеф Демпси от американския Международен институт за стратегически проучвания.

Този тип хеликоптер е известен с прозвището "Терминатор". Той е "щурмова версия" на стар транспортен вертолет, снабдена с редица т. нар. подкрепления на корпуса за разполагане на управляеми и неуправляеми ракети.

На няколко видеоклипа от останките се вижда блок "Б-8В20А" за изстрелване на ракети, пише "Дейли бийст".

"В този случай "Ми-8АМТШ", изглежда, е бил оборудван с два блока "Б-8В20А". Всеки блок побира по двадесет 80-милиметрови ракети С-8. Но от снимките не става ясно дали блоковете са били заредени", заявява пред изданието австралийският експерт по въоръженията Ник Дженсън-Джоунс.

Ако блоковете на ракетите са били празни, хеликоптерът или е излетял без боен запас, което не се препоръчва в зона на бойни действия, или е изразходвал всички боеприпаси преди да бъде свален", намеква "Дейли бийст". същевременно обаче изданието изтъква, че е обичайно явление използването на бойни вертолети за задачи, които не са свързани с бойни действия.

Ако се съди по архивни снимки на "Терминатор", отсеците вътре определено са тесни за превоз на сандъци с храни и лекарства, дори на борда да няма двама пътници.

Първоначалното предназначение на "Ми-8" било да бъде практично транспортно средство със средна товароподемност, твърди Кристофър Хармър от американския Институт за проучване на войната. Руснаците обаче редовно го използват като щурмова машина. Възможно е този конкретен модел да е бил избран, за да може Москва да твърди, че е изпълнявала мисия от хуманитарен характер. Огромният брой мисии на руските хеликоптери в Сирия обаче са извършване на въздушни атаки.

Независимо какви са руските твърдения, ако се окаже вярно, че хеликоптерът е бил оборудван с блокове за ракети, това означава, че от земята той е сметнат за реална заплаха и е станал законна цел на атака, заключава "Дейли бийст".

Ключови думи

Коментари

ддд

Искате да оправдаете ислямистите, че са го сволили и са се гаврили с труповете на войниците, защото не е бил "хуманитарен" ли? Това ли е "тънката мисъл" на безродниците от сайтчето? Чакаме психодесните да почнат мастурбацията!

Отрепко. Няма ракети, значи са изстреляни по някого, и са убили други някого. И какво очакваш бе? Като свалят летящият убиец, да му ръкопляскат ли? Или какво? Каквото са си го търсили руснаците, намерили са си го.

Чакаме безродните левичарски русофилистици шизо леви да започната да храчат в защита на военните престъпления кото извършва северо азиатската нацистка кочина бомбандирайки болници

хахха

психодесния отдолу, пише се бомбаРдирам, в НБУ-то не сте ли го учили?

Прав си, но дали ще те бомбардират или бомбандират -- еднакво е "неприятно", както би казал Слънцето.

анонимен

Душевно болен русофил се възмущава от свалянето на боен руски хеликоптер.Сигурно е очаквал да хвърлят цветя по екипажа.

не, цветята ги хвърлят само по американските екипажи. http://www-tc.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/warriors/art/highriskp.jpg само лудите се радват, когато ислямисти избиват хора, които са там да внесат малко разум в разпалената от щатите гражданска война.

хахах

Тоя сайт на Ислямска държава ли е?

НКВД

Сваленият руски хеликоптер е едно добро начало!

анонимен

Сайта не е на никого,освен на собственика. Дори и русофилските лекета могат да изразяват мнение.

Двата блока за ракети са били пълни със спагети, а втре са носели и варели с хлор за пречистване на водата, но хлора са го доставили в съседното село.

Съвсем спокойно можете да потърсите из тоя интернет пропагандни видеоклипчета на бойни хеликоптери на "хуманитарни мисии", бъкано е. Хеликоптеро е универсална машина, която може да прави какво ли не. Напомням, че в момента се осигуряват, вкл. с руско участие, коридори, които осигуряват изход на граждани от зоната на бойните действия в Алепо и околностите, където "умерените" главорези, въоръжени от Истанбул и Рияд се бият със сирийската армия. Охраната на такива коридори от бандити, за съжаление, изисква и малко въоръжение. Но е ясно защо еничарите у нас се кефят на убийствата на противниците на ислямизма.

анонимен

Тъпи руски галоши,не може на война да не се убива.Какво искате тридневен траур ли да обявим.

Jack Daniels

Как кава?! Мирно е стрелял неуправляеми ракети по лошите цивилни.

Така е. Руснаците трябва да правят кат американците: в зона на военни действиа трябва да летят с гражданска авиация за хуманитарни мисии... Що ли ви е дадена главата? Явно за да пляскате и кимате утвърдително Yes sir.

Jack Daniels

Цървул

(((Айсберг)))

Браво агитка, няма да намаляваме шекелите тая седмица.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.