Сваленият вчера руски хеликоптер може да е изпълнявал не хуманитарна, а бойна мисия, намекват западни медии.

Машината бе свалена след обстрел от земята край град Саракеб в район, контролиран от джихадисткия Фронт "Фатех аш Шам" – бившия Фронт „Ан Нусра“, който се отцепи от „Ал Кайда“. Русия обвини именно тази групировка за инцидента, макар досега никой да не е поел отговорност.

КАК БЕ СВАЛЕН ХЕЛИКОПТЕРЪТ

Загинаха всички петима души на борда - тричленният екипаж и двама офицери от руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия.

От руското военно министерство твърдят, че хеликоптерът бил свален, след като се завръщал от хуманитарна мисия в град Алепо, за който в момента се водят ожесточени битки.

Снимките и видеоклиповете от останките на машината обаче показват, че всъщност става дума за щурмови въздухоплавателен съд, снабден с блокове за изстрелване на ракети, пише американското издание "Дейли бийст". И допълва, че инцидентът става в момент, в който руските военновъздушни сили заедно със сирийските правителствени войски провеждат истинска наказателна операция в Алепо.

Ако се съди по останките, хеликоптерът е "Ми-8АМТШ", смята Джоузеф Демпси от американския Международен институт за стратегически проучвания.

Този тип хеликоптер е известен с прозвището "Терминатор". Той е "щурмова версия" на стар транспортен вертолет, снабдена с редица т. нар. подкрепления на корпуса за разполагане на управляеми и неуправляеми ракети.

На няколко видеоклипа от останките се вижда блок "Б-8В20А" за изстрелване на ракети, пише "Дейли бийст".

"В този случай "Ми-8АМТШ", изглежда, е бил оборудван с два блока "Б-8В20А". Всеки блок побира по двадесет 80-милиметрови ракети С-8. Но от снимките не става ясно дали блоковете са били заредени", заявява пред изданието австралийският експерт по въоръженията Ник Дженсън-Джоунс.

Ако блоковете на ракетите са били празни, хеликоптерът или е излетял без боен запас, което не се препоръчва в зона на бойни действия, или е изразходвал всички боеприпаси преди да бъде свален", намеква "Дейли бийст". същевременно обаче изданието изтъква, че е обичайно явление използването на бойни вертолети за задачи, които не са свързани с бойни действия.

Ако се съди по архивни снимки на "Терминатор", отсеците вътре определено са тесни за превоз на сандъци с храни и лекарства, дори на борда да няма двама пътници.

Първоначалното предназначение на "Ми-8" било да бъде практично транспортно средство със средна товароподемност, твърди Кристофър Хармър от американския Институт за проучване на войната. Руснаците обаче редовно го използват като щурмова машина. Възможно е този конкретен модел да е бил избран, за да може Москва да твърди, че е изпълнявала мисия от хуманитарен характер. Огромният брой мисии на руските хеликоптери в Сирия обаче са извършване на въздушни атаки.

Независимо какви са руските твърдения, ако се окаже вярно, че хеликоптерът е бил оборудван с блокове за ракети, това означава, че от земята той е сметнат за реална заплаха и е станал законна цел на атака, заключава "Дейли бийст".