В последно време руският президент Путин свали от постовете им много високопоставени чиновници. Наследниците им ги обединява едно нещо - всички те са отдавнашни съратници на Путин със загадъчно минало и кратка автобиография.

Така новият губернатор на Калининградска област Евгений Зиничев не обича да се показва публично. 49-годишният мъж с прошарени слепоочия е скромен и във всички други отношения. В публикуваната в официалния сайт на региона биография няма кой знае колко сведения за новия губернатор - роден в Ленинград (днес Санкт Петербург - б.р.), от 1984 до 1986 г. служи в армията, има диплома за висше образование. Периодът от 1987 до 2015 г. е описан с кратко изречение:

"Работи на различни длъжности в органите за държавна сигурност."

На няколко архивни снимки (2006-2010 г.) Зиничев може да бъде видян до Путин. Зиничев съпровождаше президента по време на визитите му като сътрудник на ФСО - Федералната служба за охрана (руските медии дори го кръстиха путински "адютант"), който покрай всичко друго събираше и филтрираше информацията за него, а също така го запознаваше с различни хора. За близостта му с Кремъл свидетелства и фактът, че парцелът на Зиничев се намира до резиденцията на Путин във Валдай.

Новият шеф на митниците Владимир Булавин също е
работил в органите за сигурност. Снимка Уикипедия

Изобщо напоследък в Русия често на високи постове, включително и на ръководители на региони, назначават хора като Зиничев, т.е. лоялни и без публични биографии. Последният път това стана миналата седмица, когато Путин назначи четирима нови губернатори, нов шеф на Митническата служба (Владимир Булавин - б.р.) и нови представители във федералните окръзи. Тогава стана ясно, че от четирима назначени губернатори трима са работили в спецслужбите.

Политологът Евгений Минченко оценява въртележката с раместванията като "усилване на спецслужбите ФСБ и ФСО" и изтъква, че руското ръководство вече от няколко години насам представлява нова версия на Политбюро, в което Путин е посредник между различните групи. Сега Минченко смята, че в това Политбюро са влезли и спецслужбите.

Икономическият вестник "Ведомости" пише, че сътрудниците на спецслужбите са важен ресурс на Путин, като управленският персонал от бизнеса и гражданските ведомства се оказва непотърсен. Както и в началото на 2000-те г., Путин поставя начело на ведомствата предимно възпитаници на спецслужбите. Тогава те не винаги ефективно се справяха с ръководството на поверените им региони и ведомства, но за Москва в крайна сметка ефективността не е толкова важна, колкото е контролът. Така кадровите рокади едва два месеца преди изборите за Думата не са нищо друго, освен сигнал към местните ръководства да не се отпускат.

-------

* Авторката е кореспондент в Москва на германския вестник "Ди Велт", откъдето препечатваме статията.