Какво правим със земя, която не може да се населява от хора? Украинското правителство е решило, че най-добрата употреба за над 2500-те км забранена зона около Чернобилския АЕЦ е перфектното място за построяването на най-голямата в света слънчева електроцентрала, съобщи Yahoo News.

Проектът е амбициозен и бърз. В момента Украйна преговаря в четири канадски енергийни фирми и две американски инвеститорни компании, съобщи министърът на екологията Остап Семерак. За 6 месеца искат да построят електроцентрала с мощност 1 гигаватчаса. Ще бъде най-голямата соларна в света, други се планират в момента. Това е на нивото на средните атомни електроцентрали, но няма никакъв шанс да се повтори аварията в Чернобил през 1986 г.

Освен това, понеже регионът и преди е бил място на електроцентрала, линийте за пренасяне на енергията все още съществуват. Земята освен това е изключително евтина.

Европейска банка за възстановяване и развитие е изразила желание да участва. 

Притесненията има обаче за бързия строителен план - въпросът е дали работниците ще носят антирадиационни костюми, или ще работят на много малки смени с почивка, за да се намали до минимум облъчването.