Русия уверено върви от един външнополитически успех към друг. Присъединяването на Крим, тайната война в Донбас, операцията в Сирия - Путин постигна това, че нашата страна отново е в центъра на всеобщото внимание, отново изглежда като разпореждаща се със съдбата на света. В Кремъл не обръщат внимание на незначителни неща като санкциите или увеличаването на военните сили по периметъра на руските граници. И ето ти нов, невиждан досега успех. Путин, на когото от самото начало е скучна отдавна предрешената победа на руските избори, реши да участва в други. В такива, чийто резултат не е решен предварително.

ЗАЩО РУСИЯ СЕ МЕСИ В ИЗБОРИТЕ В САЩ? ЗАЩОТО ТОВА РАБОТИ

Както съобщиха американските вестници, доказателствата, че Русия е свързана с проникването в сървърите на Националния демократически комитет (НДК), и разпространяването на получения компромат чрез "Уикилийкс" са толкова убедителни, че за това бе докладвано в Белия дом. Припомням, че благодарение на обнародваната информация стана известно, че ръководството на партията вместо да остане неутрално се е занимавало с активна подкрепа на Хилъри Клинтън по време на първичните избори, а също така е дискредитирало основния й конкурент сред съпартийците - сенатора Бърни Сандърс. Информацията бе разпространена тъкмо в навечерието на обявяването на Хилъри Клинтън за официален кандидат на демократите и това доста вгорчи конгреса на партията.

ТРЪМП "ЩЕ РАЗГЛЕДА" ПРИЗНАВАНЕТО НА КРИМ ЗА РУСКИ

"Руските следи", сред които кирилицата в мегаданните, указването на IP-адреси, характерни отчети за грешки, са толкова, че американските разузнавачи дори заподозряха, че някой прави мръсно на русия. Всъщност достатъчно е да видим нашщите федерални телевизионни канали, за да разберем на чия страна са симпатиите на Кремъл. Най-независимите на света родни журналисти денонощно "мачкат" Хилъри Клинтън. В американската преса дори се изказват мнения, че за Путин това е нещо лично. Главният руски началник не е забравил как Клинтън директно изрази съмнения в честността на руските избори през 2011 г. И случващото сега е путински "ответен удар".

СИБИРСКИЯТ КАНДИДАТ

Трябва да кажем, че и Доналд Тръмп се държи така, сякаш вече е подписал договор с Кремъл. На пресконференцията си той каза, че Путин дотолкова не уважава Обама, че го наричал с "думата с Н"1. При това Тръмп е уверен, че самият той ще бъде уважаван от Кремъл. Нещо повече - кандидатът на републиканците вече обеща, че след победата си на изборите ще се върне към въпроса за санкциите срещу Русия и бъдещето на Крим. В стремежа си да яхне историята с хакнатите сървъри на демократите, кандидатът на републиканците предложи Русия да бъде помолена да намери електронната поща на Клинтън. Той намеква за предишния скандал, свързан с това, че когато бе държавен секретар, Хилъри заобиколи правилата за ползване на конфиденциална информация. Така че, както и да въртим и сучем, Путин постигна непостижимото досега. Господарят на Кремъл вече е в центъра на кампанията за изборите не на руския, а на американския президент.

ЗАЩО ПУТИН МРАЗИ ХИЛЪРИ

Това, че Путин очевидно симпатизипа на Тръмп, може да се разбере. Тръмп обещава да се откаже от задълженията на САЩ в НАТО, да излезе от Световната търговска организация (СТО), от други икономически споразумения - въобще обещава да подкопае този световен ред, който толкова дразни руския лидер. Подозирам, че Путин чувства и духовна близост с Тръмп. И двамата политици дълбоко презират избирателите сиу призовават зца най-лошото, обръщат се към най-тъмните страни на човешкото съзнание. Но толкова откровена подкрепа, опит за откровена намеса, върху хода на американските избори могат скъпо да струват на Кремъл. Ясно е, че тази история ням да подопри отношението към Путин на Хилъри Клинтън. Но дори президент да стане Тръмп, той още дълго ще трябва да чисти от себе си обвиненията за това, че на негова страна е играло руското разузнаване. И той е обречен на демонстрира твърдост към Москва.

Още по-зле ще бъде, ако опасенията на американските разузнавачи са верни и някой специално се опитва да направи мръсно на Кремъл. Излиза, че успехите на нашата външна политика са толкова блестящи, че всяка гадост, случила се по света, може да бъде уверено записана на сметката на Кремъл. В очите на Запада колкото е по-далече Русия, толкова повече тя се превръща в символ на световното зло.

------

1Думата е nigger, смятана са обидна и пренебрежителна по адрес на чернокожите в САЩ. На български тя би могла да бъде преведена "чернилка". Преди година Обама я произнесе в коментар за разстрела на 9 чернокожи в църква в Южна Каролина, с което разгневи много американци. Редица американски медии дори заглушиха думата във видеозаписа.

* Авторът е руски журналист. Зам. главен редактор е на опозиционното онлайн издание "Ежедневний журнал", откъдето препечатваме коментара.