Ужасът в Мюнхен и първите съобщения, че поне един от стрелците в мола е крещял расистки възгласи на чист немски език, се случват точно пет години след  нападението на Андерш Брайвик в Норвегия.

На 22 юли 2011 година Брайвик атакува с коли-бомби правителствения квартал в Осло, които убиха осем души и парализираха града. Малко след това той нападна лагера на Работническата партия в Норвегия на остров Ютьоя, къде с карабина и пистолет разстреля 69 младежки активисти на партията, сред които и дете на 14 години.

ПОЛИЦИЯТА В МЮНХЕН ПРЕДУПРЕДИ ЗА ОСТРА ТЕРОРИСТИЧНА СИТУАЦИЯ

При нападението бяха ранени 155 души. При започването на съдебния процес Андеш Брайвик с характерния за него поздрав с изпъната дясна ръка и юмрук заяви:

„Признавам извършването на тези деяния, но не и наказателната отговорност за тях.“

В защитната си реч той каза:

„Аз говоря от името на много норвежци, скандинавци, европейци, които не искат да бъдат лишени от правата си на коренен етнос, не искат да бъдат лишени от своите културни и териториални права.“

НЯМА ДАННИ ЗА ПОСТРАДАЛИ БЪЛГАРИ В МЮНХЕН

В същата реч, която впрочем съдът засекрети за 60 години заедно с материалите по делото, той задава два въпроса:

Въпрос №1: смятате ли за демократично, че норвежкият народ никога не е имал възможност да се изкаже в референдум по проблема за превръщането на страната в мултиетническа и мултикултурна държава? Нима е недемократично да се допитваш до собствените си граждани? Въпрос №2: демократично ли е никога да не се попитат гражданите дали искат да посрещнат у дома си африкански и азиатски бежанци; нещо повече, дали искат да се превърнат в малцинство в собствената си страна?

Днес на остров Ютьоя се  състоя церемония по повод на петата годишнина от убийството на 77 души.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също участва във възпоменателната служба за жертвите днес.

ОБАМА: ГЕРМАНИЯ ИМА ЦЯЛАТА НИ ПОДКРЕПА

Също днес приблизително в часа, в който Брайвик откри преди пет години стрелбата си на острова, започна стрелба в Мюнхен. Според очевидец стрелящият в мюнхенския мол е крещял расистки обиди. Съвпаденията са прекалено много, за да се отхвърли версията, че е възможно последователи на норвежкия расист да отбелязват годишнината по неговия начин.